Kapusta z pomidorami zasmażana.rtf

(7 KB) Pobierz
Kapusta z pomidorami zasma¿ana

Kapusta z pomidorami zasmażana

 

Składniki:

1 kg białej kapusty

25 dag pomidorów (mogą być mrożone)

2 łki oliwy z oliwek

łka masła

2 łki mąki

cebula

kostka Bulionu warzywnego WINIARY

liść laurowy

cukier

l

czarny pieprz

 

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz i cienko poszatkuj. W garnku zagotuj szklankę wody, dodaj kostkę bulionową i liść laurowy. Stopniowo wrzucaj kapustę, posypując każ warstwę niewielką ilością soli. Gdy się zagotuje, nakryj garnek pokrywką i duś do miękkości (około 40 minut). W razie potrzeby dolej wody.

 

Następnie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Na patelni rozgrzej ł oliwy, włóż cebulę i smaż, mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodaj pozostały tłuszcz, wsyp mą i smaż, stale mieszając, 2-3 minuty. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, grubo posiekaj, włóż do kapusty, zagęść. Dodaj zasmaż i, mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podawaj z ziemniakami.

 

Zamiast świeżych pomidorów możesz dodać 3-4 łki koncentratu pomidorowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin