Tarta na sposób wiejski.rtf

(8 KB) Pobierz
Tarta na sposób wiejski

Tarta na sposób wiejski

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

25 dag mąki

3 gałązki natki pietruszki

pół kostki masła

żółtko

uszcz do formy

l

nadzienie:

po 15 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny

20 dag pieczarek

2 cebule

2 plastry wędzonego boczku

łka oleju

2 łki mleka

20 dag śmietany

jajo

2 gałązki bazylii

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

 

Zacznij od upieczenia ciasta: mą przesiej na stolnicę, dodaj pół łeczki soli, natkę, wiórki masła i żółtko. Zagniećadkie ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

 

Teraz przygotuj nadzienie: cebule obierz, podziel na pół i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Boczek pokrój w kostkę.

 

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek i cebulę. Dodaj mięso i mieszając smaż, aż zbrązowieje. Na koniec włóż pieczarki i smaż jeszcze minutę.

 

Nadzienie przypraw Ziarenkami Smaku i pieprzem, po czym odstaw do ostudzenia. Śmietanę roztrzep z jajkiem i mlekiem, przypraw solą i pieprzem.

 

Formę posmaruj tłuszczem i dokładnie wylep ją uprzednio przygotowanym ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w temperaturze 200°C.

 

Na podpieczone ciasto wyłóż mięso, następnie polej całość śmietaną wymieszaną z jajkiem i mlekiem. Na wierzchu ułóż połowę listków bazylii. Piecz 40-50 minut w temperaturze 220°C. Tartę udekoruj pozostałymi listkami bazylii.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin