Tarta z pomidorami i ziołami.rtf

(7 KB) Pobierz
Tarta z pomidorami i zio³ami

Tarta z pomidorami i ziołami

 

Składniki:

ciasto:

40 dag mąki pszennej

20 dag masła lub margaryny

2-3 jaja

l

nadzienie:

1 kg pomidorów

3 duże cebule  (30 dag)

duży ząbek czosnku

4 łki oleju

3 łeczki lubczyku

2 łeczki bazylii

2 łeczki cukru

liść laurowy

łka oliwy

półtorej łki natki pietruszki

l

pieprz

do przybrania:

około 40 dowolnych oliwek bez pestek

 

Przygotuj ciasto: z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na 1 godzinę do lodówki.

 

Następnie z ciasta uformuj 3-4 krążki średnicy 18-20 cm i grubości 1 cm. Upiecz je w ciągu 8-10 minut na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Przygotuj nadzienie: cebule i czosnek obierz, posiekaj i przesmaż na oleju, tak aby cebula była miękka i przezroczysta, ale nie zrumieniona. Pomidory sparz, obierz ze skórek, pokrój na ćwiartki lub ósemki, oczyść z pestek i dodaj do cebuli wraz z przyprawami. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Duszenie powinno trwać 45 minut, należy też całość co jakiś czas mieszać.

 

Podpieczone placki posmaruj nadzieniem, pokrop oliwą, posyp natką i wstaw na 15-20 minut do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin