Sałatka hawajska z bananów
Składniki na 6 porcji:
6 bananów
2 dymki
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
6-7 kropli sosu tabasco
3 łyżki keczupu
do dekoracji:
kilka liści zielonej sałaty
kilka pasków kolorowej papryki
Wymieszaj dokładnie sos sojowy z dwiema łyżkami soku z cytryny i drobno posiekaną dymką, sosem tabasco i keczupem.
Obrane banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i - przykryte - wstaw do lodówki. Obierz z włókien łodygi selera obrać, potnij je w cienkie półplasterki, połącz z bananami, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Podobnie jak banany - przykryte - wstaw na 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem ułóż w salaterce na liściach sałaty i udekoruj paskami kolorowej papryki.
Dessimo