Ryż z melonem i selerem.rtf

(6 KB) Pobierz
Ry¿ z melonem i selerem

Ryż z melonem i selerem

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag dzikiego ryżu

mały melon

2 łodygi selera naciowego

pół niedużego ananasa lub kilka plasterków z puszki

kostka Rosołu drobiowego WINIARY

kilka gałązek natki

sok z cytryny

łeczka miodu

4 łki oleju

cynamon

l

pieprz

 

Ryż wrzuć na wrzą wodę z dodatkiem kostki rosołowej i szczyptą cynamonu, gotuj na małym ogniu 15-20 minut, po czym ostudź.

 

Seler oczyść i pokrój w talarki. Ananas umyj, ostrym nożem pokrój w cienkie półplasterki, z każdego wycinając twardy rdzeń. Melon rozkrój, usuń z niego pestki i pokrój w plasterki. Natkę opłucz pod bieżą wodą, oderwij listki.

 

Ryż, seler, ananas, melon i natkę włóż teraz do salaterki i delikatnie wymieszaj ł.

 

Olej dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polej ryż z owocami i selerem. Na koniec jeszcze raz wymieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin