Risotto z kurczęciem.rtf

(7 KB) Pobierz
Risotto z kurczêciem

Risotto z kurczęciem

 

Składniki:

szklanka ryżu

kostka Rosołu wołowego WINIARY

3 łki oleju

mała cebula

bek czosnku

15 dag mięsa kurczęcia (1 filet z piersi)

2 dag masła lub margaryny

2 szklanki wody

papryka

mała puszka zielonego groszku

łka koncentratu pomidorowego

natka pietruszki

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

 

Posiekaną drobno cebulkę i czosnek podduś na oliwie w garnku. Dodaj wypłukany i osuszony ryż. Upraż. W tym samym czasie zagotuj wodę dodaj kostkę. Gorący bulion wlej do ryżu, pieprz, paprykę. Zagotuj.

 

Mięso pokrój w cienkie słupki, a cebule drobno pokrój. Następnie oprósz Ziarenkami Smaku i papryką, obrumień na rozgrzanym oleju ze stopionym masłem lub margaryną. Dodaj do ryżu, gdy woda już prawie całkowicie zostanie wchłonięta przez ryż, przykryj i przez chwilę podgrzewaj.

 

Jeszcze nie do końca miękki ryż połącz z koncentratem pomidorowym wymieszanym z zalewą odcedzoną z groszku oraz z groszkiem. Potrawę wyłóż do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego tartą buł. Ryż możesz posypać startym serem. Teraz rozłóż po małym kawałeczku masła i zapiecz w piekarniku.

 

Risotto możesz także dogotować na płytce, posypać zieleniną i podać bez zapiekania. Bardzo smacznym dodatkiem do ryżu będzie zielona sałata lub mizeria.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin