Mus z wędzonego pstrąga.rtf

(7 KB) Pobierz
Mus z wêdzonego pstr¹ga

Mus z wędzonego pstrąga

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag wędzonego pstrąga

sok z cytryny

2-3 łki Majonezu dekoracyjnego WINIARY

2-3 łki gęstej śmietany

2 łki Żelatyny WINIARY

2 łki białego wytrawnego wina

nieobrana cebula

po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

2 białka

kawałek marynowanej papryki

3-4 korniszony

2-3 plasterki cytryny

natka pietruszki

biały pieprz, pieprz cayenne

cukier

goździk

l

 

Wodę (szklanka) z cebulą, przyprawami, szczyptą soli i pieprzu gotuj pod przykryciem około 10 minut, lekko odparuj (aby zostało pół szklanki), zostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.

 

Żelatynę namocz w winie, zalej przecedzonym wywarem, zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Teraz skrop sokiem z cytryny obrane ze skóry i ości mięso pstrąga - tak przygotowane zmiksuj na gładką, jednolitą masę z majonezem, śmietaną, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszaj z połową przestudzonej żelatyny i wstaw na godzinę do lodówki.

 

Ubij na sztywno pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z przestudzoną masą rybną, przełóż do okrąej dużej salaterki, udekoruj paskami papryki, korniszonami, plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki (wedle uznania). Zalej pozostałą galaretą, przykryj, wstaw do lodówki, aby mus stęż.

 

Potrawę podawaj z ostrymi sosami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin