Morszczuk po chińsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Morszczuk po chiñsku

Morszczuk po chińsku

 

Składniki:

80 dag filetów z morszczuka

łka mąki ziemniaczanej

łeczka soku z cytryny

2 łki białego wytrawnego wina

2 białka

łka drobno posiekanego świeżego imbiru

czek dymki

6 łek oleju (najlepiej arachidowego)

2 łeczki soli

 

Osuszone filety skrop sokiem z cytryny i potnij w paski. W salaterce wymieszaj sól z mą ziemniaczaną, obtocz w niej rybę, wlej wino i ubitą na sztywno pianę z białka, a teraz całość ostrożnie wymieszaj. Paski ryby powinny być dokładnie i równomiernie pokryte pastą.

 

Pokrój umytą i osuszoną dymkę. W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir oraz dymkę i - mieszając - podsmaż je. Już po chwili włóż na patelnię rybę i, dalej mieszając, smaż wszystko razem na dość silnym ogniu przez 5-6 minut.

 

Podaj zaraz po przyrządzeniu z ryżem lub buł.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin