Karp faszerowany pieczarkami
Składniki:
karp (około 1,5 kg)
sól
nadzienie:
łyżka margaryny
kajzerka
2 jaja
pół szklanki mleka
15 dag pieczarek
2,5 łyżki masła
łyżka siekanej natki pietruszki
pieprz
porcja Zupy pieczarkowej Instant WINIARY do smaku
Rybę spraw, opłucz, natrzyj zupą i odstaw na około pół godziny. Obrane i opłukane pieczarki drobno pokrój i uduś na margarynie. Żółtka utrzyj z łyżką masła, dodaj namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, ostudzone pieczarki, zieleninę, sól i pieprz oraz do smaku zupę pieczarkową instant. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj ubitą z białek pianę. Rybę osącz, napełnij farszem i zepnij wykałaczkami (lub zaszyj).
Dno nagrzanego żaroodpornego naczynia posmaruj masłem. Włóż rybę, kilkakrotnie natnij ją w poprzek i polej resztą masła. Wstaw do gorącego piekarnika. W czasie pieczenia (mniej więcej 50 minut) polewaj rybę powstałym sosem.
Karpia podawaj z sezonowymi surówkami warzywnymi.
Dessimo