Karp faszerowany pieczarkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Karp faszerowany pieczarkami

Karp faszerowany pieczarkami

 

Składniki:

karp (około 1,5 kg)

l

nadzienie:

łka margaryny

kajzerka

2 jaja

pół szklanki mleka

15 dag pieczarek

2,5 łki masła

łka siekanej natki pietruszki

pieprz

l

porcja Zupy pieczarkowej Instant WINIARY do smaku

 

 

Rybę spraw, opłucz, natrzyj zupą i odstaw na około pół godziny. Obrane i opłukane pieczarki drobno pokrój i uduś na margarynie. Żółtka utrzyj z ł masła, dodaj namoczoną w mleku, odciśnię buł, ostudzone pieczarki, zieleninę, sól i pieprz oraz do smaku zupę pieczarkową instant. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Teraz dodaj ubitą z białek pianę. Rybę osącz, napełnij farszem i zepnij wykałaczkami (lub zaszyj).

 

Dno nagrzanego żaroodpornego naczynia posmaruj masłem. Włóż rybę, kilkakrotnie natnij ją w poprzek i polej resztą masła. Wstaw do gorącego piekarnika. W czasie pieczenia (mniej więcej 50 minut) polewaj rybę powstałym sosem.

 

Karpia podawaj z sezonowymi surówkami warzywnymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin