Karp faszerowany
Składniki na 8 porcji:
2 karpie (około 1,3 kg)
1 kg winnych jabłek
3 łyżki tartego chrzanu
sok i skórka otarta z cytryny
3 łyżki masła
cytryna pokrojona w ósemki
łyżka miodu
sól
Sprawione karpie umyj, osusz, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, po czym przykryj i zostaw na 1-2 godzin. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z miodem, chrzanem i otartą skórką z cytryny.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj ryby, po czym każdą zaszyj lub zepnij wykałaczkami. Ryby z nadzieniem posmaruj masłem, piecz na grillu lub w gorącym piekarniku, dodatkowo skrapiając stopionym masłem. Rybę podawaj obłożoną kawałkami cytryny.
Dessimo