Karp faszerowany.rtf

(5 KB) Pobierz
Karp faszerowany

Karp faszerowany

 

Składniki na 8 porcji:

2 karpie (około 1,3 kg)

1 kg winnych jabłek

3 łki tartego chrzanu

sok i skórka otarta z cytryny 

3 łki masła

cytryna pokrojona w ósemki

łka miodu

l

 

Sprawione karpie umyj, osusz, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, po czym przykryj i zostaw na 1-2 godzin. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z miodem, chrzanem i otartą skórką z cytryny.

 

Tak przygotowanym farszem nadziewaj ryby, po czym każ zaszyj lub zepnij wykałaczkami. Ryby z nadzieniem posmaruj masłem, piecz na grillu lub w gorącym piekarniku, dodatkowo skrapiając stopionym masłem. Rybę podawaj obłoną kawałkami cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin