Zupa krem z czerwonej papryki.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa krem z czerwonej papryki

Zupa krem z czerwonej papryki

 

Składniki na 10 porcji:

10 g czosnku

20 g szalotki

20 g oregano (świeże)

40 dag czerwonej papryki

2 łki oliwy z oliwek

mały pomidor 

5 g sambal oelek (pikantna pasta indonezyjska)

1,8 l bulionu drobiowego

1 i 1/4 szklanki śmietany 35-proc.

l, pieprz

5 g papryki (w proszku)

 

 

Posiekaj szalotki, czosnek i oregano. Pokrój paprykę w plasterki. Czosnek i szalotki podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj paprykę i oregano (zostaw 1/3), pomidory concasse i sambal oelek. Wlej teraz bulion drobiowy i dodaj śmietanę. Wszystko przypraw do smaku i doprowadź do wrzenia.

 

Następnie zmiksuj i przelej przez sitko. Wymieszaj z pozostałą częścią papryki i oregano.

Przed podaniem zupę ozdób bitą śmietaną, posyp sproszkowaną papryką. Na wierzchu połóż liść oregano.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin