Mule po normandzku.rtf

(7 KB) Pobierz
Mule po normandzku

Mule po normandzku

 

Składniki:

500 g muli 

mały por

2 małe cebule

mały ząbek czosnku

łeczka oleju saflorowego

1/16 l wytrawnego białego wina

1/16 l wywaru rybnego

1/4 łeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu

100 g przecieru pomidorowego

l morska

 

Mule dokładnie umyj szczoteczką pod bieżą wodą. Muszle niedomknięte odrzuć, gdyż nie nadają się do spożycia.

 

Por oczyść, umyj i pokrój w cienkie paski. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj.

 

W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na szklisto por, cebulę i czosnek. Dodaj mule, podlej winem i wywarem rybnym, a także oprósz pieprzem. Gotuj mule mniej więcej 10 minut w szczelnie zamkniętym garnku, od czasu do czasu potrząsając.

 

Ł cedzakową wyjmij mule z wywaru, odrzuć muszle, które się nie otworzyły, gdyż nie nadają się do spożycia. Do wywaru dodaj pomidory i odparuj na ostrym ogniu, zmniejszając objętość sosu o mniej więcej jedną czwartą.

 

Wlej sos do głębokiego talerza lub do salaterki i włóż mule.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin