Krewetki w sosie pieprzowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Krewetki w sosie pieprzowym

Krewetki w sosie pieprzowym

 

Składniki:

5 dużych krewetek  

bek czosnku

10 g masła

szczypta kminku

2 łki wywaru rybnego

małe żółtko

2 łki słodkiej śmietanki

l morska

grubo tłuczony czarny lub mieszany pieprz

4 gałązki trybuli

 

Krewetki opłucz, osącz i osusz na bibule. Czosnek obierz, przetnij ząbek na pół. Na małej patelni rozgrzej masło, podsmaż czosnek i wyjmij, gdy się tylko zarumieni. W ten sposób powstanie masło aromatyzowane czosnkiem. Na patelnię włóż krewetki i smaż, często odwracając, aż wierzch będzie różowy, a mięso białe. Następnie odstaw w ciepłe miejsce.

 

Do pozostałego po smażeniu krewetek tłuszczu wsyp kminek i ogrzej kilka sekund. Następnie wlej wywar rybny i zagotuj, po czym zdejmij z ognia.

 

Wymieszaj żółtko ze śmietaną i zaciągnij nim sos. Podgrzej, ale już nie gotuj. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Krewetki polej sosem i posyp opłukanymi listkami trybuli.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin