Mięso i warzywa z grilla.rtf

(8 KB) Pobierz
Miêso i warzywa z grilla

Mięso i warzywa z grilla

 

Składniki na 8 porcji:

4 kotlety schabowe

4 plastry rostbefu

4 kotlety jagnięce

150 g wędzonego boczku

1 kg ziemniaków

4 kolby kukurydzy

kilka strąw papryki

4 banany

łka oleju

marynata do schabu:

pół szklanki białego wina

skórka skrojona z pomarańczy

łka oleju

kawałek selera naciowego pokrojonego na cząstki

3 ziarna pieprzu

liść laurowy

marynata do wołowiny:

3 łki oleju

2 łki octu winnego

pokrojona cebula

pokrojona marchewka

szczypta estragonu

szczypta tymianku.

marynata do jagnięciny:

3 zmiażone z soląbki czosnku

3 łki oleju

2 zmiażone ziarna ziela angielskiego

2  zmiażone ziarna jałowca

sok z cytryny

Jarzynka do mięs WINIARY

 

Dzień wcześniej przygotuj marynaty i natrzyj nimi porcje mięsa. Mięso wstaw do lodówki. Następnie wyjmij mięsa z marynaty, lekko je osusz i posmaruj olejem, posyp Jarzynką. Tak przygotowane połóż na rozgrzanym grillu, a w połowie pieczenia odwróć.

 

Teraz przygotuj ziemniaki: obierz je, pokrój w cienkie plasterki, sparz i osusz. Boczek pokrój w kostkę. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż ziemniaki, posyp je boczkiem i piecz około 5 minut.

 

Kukurydzę przekrój na połowę (wszerz) i lekko natrzyj olejem. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Banany obierz, nadkrój w cienkie plasterki i piecz 3 minuty. Razem z kukurydzą i ziemniakami podawaj do mięsa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin