Kieszonki z ciasta francuskiego.rtf

(6 KB) Pobierz
Kieszonki z ciasta francuskiego

Kieszonki z ciasta francuskiego

 

Składniki na 8 porcji:

50 dag mrożonego ciasta francuskiego

30 dag wędzonej piersi indyka

po 10 dag parmezanu i ementalera

2 białka

żółtko

2 łki skondensowanego niesłodzonego mleka

natka pietruszki

 

Zacznij od rozmrożenia ciasta francuskiego i rozwałkowania go na grubość około 0,5 cm.

Po czym powycinaj z niego prostokąty o wymiarach 6 x 10 cm.

 

Mięso drobno pokrój, sery zetrzyj na tarce o dużych otworach, natkę posiekaj, a z białek ubij sztywną pianę. Wszystkie te składniki połącz i dokładnie wymieszaj.

 

Każdy prostokąt ciasta - po nałeniu łeczką nadzienia - złóż na pół i bardzo mocno zlep brzegi. Tak przygotowane kieszonki posmaruj z wierzchu żółtkiem rozbełtanym z mlekiem (pomiń brzegi, bo ciasto nie urośnie) i ułóż na blasze zwilżonej zimną wodą lub wyłonej papierem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 15 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin