Wojciech Łukaszewski - Wegetarianizm w praktyce.pdf
(
789 KB
)
Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji
"Wegetarianizm w praktyce"
Darmowa publikacja dostarczona przez
ZloteMysli.pl
Copyright by Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski, rok 2008
Autor: Wojciech Łukaszewski
Tytuł: Wegetarianizm w praktyce
Data: 08.08.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
www.zlotemysli.pl
email:
kontakt@zlotemysli.pl
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
są
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P
owe
r
ed
by
TCPDF
(
www
.t
cpd
f.
o
r
g
)
SPIS TREŚCI
WSTĘP
.
..................................................................................................................5
1. WEGETARIANIZM
.............................................................................................9
1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm?
.
...............................................................17
1.2. ważne rady dla początkujących wegetarian
.
.........................................................23
2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI
....................................................................26
3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE
................31
3.1. Wybrane produkty sojowe
....................................................................................31
3.2. Niektóre inne produkty
........................................................................................36
3.3. Co jeszcze można jadać?
......................................................................................46
3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych
.....................................50
4. POPULARNE TŁUSZCZE
..................................................................................58
4.1. Masło
....................................................................................................................60
4.2. Margaryna
............................................................................................................65
4.3. Oleje
.....................................................................................................................68
5. CHLEB
..............................................................................................................77
5.1. Słodkie wypieki
.....................................................................................................96
6. SÓL
.................................................................................................................102
7. ZAGROŻENIA
.
................................................................................................108
7.1. Manipulacje genetyczne
.
....................................................................................109
7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności
.
.....................................................114
7.3. Rośliny trujące
.
...................................................................................................118
7.4. Oznakowanie żywności
.
......................................................................................120
7.5. Rekomendujemy optymizm
.
..............................................................................126
8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI
...............................................................................130
8.1. Dodatki „E”
.........................................................................................................132
8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E”
...............................................................162
9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY
........................................................................166
10. NIEZBĘDNE MINERAŁY
...............................................................................172
11. CO TO JEST DIETA?
.......................................................................................182
11.1. Dietetyka medyczna
..........................................................................................184
11.2. Dietetyka pozamedyczna
..................................................................................190
12. WEGETARIAŃSKIE PSY?
.............................................................................208
13. PYTANIA I ODPOWIEDZI
..............................................................................219
14. ZAKOŃCZENIE
.............................................................................................239
15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE
............................244
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
Złote Myśli
Wojciech Łukaszewski
● str.
4
Wstęp
Oto
poradnik
dla
wszystkich
zainteresowanych
praktycznymi
aspektami
szeroko
pojętego
wegetarianizmu.
Drogi Czytelniku,
znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego
i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc
wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne
z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre
wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte
są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na
ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie
korzystać.
Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej
dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia.
A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów
naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono
nieustannym procesem przemiany materii
1
.
Każdy organizm, od
drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie
wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego
1
Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy
religijne.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
Złote Myśli
Wojciech Łukaszewski
● str.
5
pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się
w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób
dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego
regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie
tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym
balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia
przestaje żyć po 7 - 10 dniach
2
.
Pomijając specjalne sytuacje
(niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma
głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.
Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia.
Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać
żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego.
Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych
produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są
potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We
współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny
przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami –
i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść
(sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”,
wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia
3
.
Oczywiście owa
„rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety,
albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk).
Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji)
2
Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach.
Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.
3
Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę
pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
Plik z chomika:
natalunia89
Inne pliki z tego folderu:
Karolina Gabryś - Dlaczego on mnie nie słucha.pdf
(1101 KB)
Barbara Lech - Motywator dietetyczny.pdf
(449 KB)
Katarzyna Ryfka-Cygan - Kobieta wkracza w e-commerce.pdf
(1110 KB)
Andrzej Kozdęba - Wystąpienia publiczne dla nieśmiałych.pdf
(3049 KB)
Nikodem Marszałek - Odrodzenie Feniksa.pdf
(2375 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dokumenty
Galeria
Prywatne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin