Zapiekane pikantne naleśniki.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekane pikantne naleœniki

Zapiekane pikantne naleśniki

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

200 g mąki

szczypta soli

4 jaja

1/8 l wody

1/8 l mleka

farsz:

3 łki oleju

50 g przerośniętego boczku

cebula

bek czosnku

300 g kiełbasy

2 łki oleju

łeczka słodkiej papryki

2 łeczki koncentratu pomidorowego

po szczypcie soli, czarnego pieprzu, cukru i pieprzu cayenne

2 łki masła

masło do formy

 

Z mąki, soli, jaj, wody i mleka zrób ciasto naleśnikowe. Odstaw je (pod przykryciem) na pół godziny, a potem usmaż na oleju cienkie naleśniki.

 

Boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, całość smaż, aż cebula stanie się szklista. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę, dodaj ją do cebuli z boczkiem i podsmaż. Następnie rozmieszaj koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i papryką, dodaj go do smażonej kiełbasy i dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw według uznania przyprawami.

 

Przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w ruloniki, po czym ułóż w nasmarowanej masłem formie do zapiekanek. Na koniec posyp startym serem i obłóż kawałeczkami masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, aż ser całkowicie się rozpuści.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin