Rumuńskie knedle.rtf

(6 KB) Pobierz
Rumuñskie knedle

Rumuńskie knedle

 

Składniki na 5 porcji:

8-10 ugotowanych ziemniaków

około 20 dag różnych żółtych serów: bryndzy lub innych startych i wymieszanych z surowym żółtkiem

2 szklanki mąki

jajo

Ziarenka Smaku WINIARY lub sól

pieprz

śmietana

masło lub stopiona słonina do polania

 

Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę i wyłóż na posypaną stolnicę. Następnie wbij jajo, dodaj Ziarenka Smaku lub sól, szczyptę pieprzu i przesianą. Starannie zagnieć ciasto i uformuj wałek, który musisz pokroić na plastry. Każdy z nich rozgnieć na dłoni, nadziej łeczką startych serów lub bryndzy, po czym zlep brzegi.

 

Knedle wkładaj partiami do osolonego wrzątku, a potem osącz na sicie i układaj na mocno rozgrzanym półmisku. Podawaj polane śmietaną, stopionym masłem lub - jeśli wolisz - słoniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin