Roladki z kapustą.rtf

(7 KB) Pobierz
Roladki z kapust¹

Roladki z kapustą

 

Składniki na 6 porcji:

2 szklanki mąki

łka masła

2 żółtka

1 jajo

2 dag droży

1/4 szklanki mleka

sta śmietana

farsz:

50 dag kiszonej kapusty

50 dag pieczarek

cebula

kminek

olej

Jarzynka WINIARY

pieprz

 

Droże rozpuść w letnim mleku, wymieszaj z łki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop, mą wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie, do którego wlej rozczyn, dodaj 3 żółtka i wszystko razem zagnieć. Następnie dodaj rozpuszczone masło i tyle śmietany, aby ciasto było luźne. Teraz starannie je wyrób i odstaw, by wyrosło.

 

Pieczarki i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Kapustę obgotuj, odciśnij, drobno pokrój, połącz z pieczarkami, dopraw Jarzynka, pieprzem i kminkiem, chwi smaż, ostudź.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj grubiej niż na makaron, pokrój w prostokąty o wymiarach 6 x 12 cm, na każdym umieść trochę farszu, zwiń i mocno zlep brzegi. Roladki przełóż na natłuszczoną blachę do ponownego podrośnięcia, a potem posmaruj pozostałym białkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz około 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin