Rogaliki ziemniaczano-czosnkowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Rogaliki ziemniaczano-czosnkowe

Rogaliki ziemniaczano-czosnkowe

 

Składniki na 6 porcji:

3 szklanki mąki

25 dag ziemniaków

łeczka cukru

2 jaja

pół szklanki mleka

5 dag droży

łka masła

3 ząbki czosnku

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

 

Ziemniaki obierz, ugotuj, dokładnie ubij i przestudź. Droże rozetrzyj z cukrem i mlekiem. Mą wysyp na stolnicę, dodaj ziemniaki, droże, jajo, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarenka smaku i pieprz - wszystko starannie zagnieć. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Ostudzone rozwałkuj na kwadrat o grubości około 2 cm, złóż w kopertę, znów rozwałkuj. Powtarzaj tę czynność trzykrotnie; po ostatnim wałkowaniu placek powinien mieć grubość około 0,5cm.

 

Teraz roztop mao i rozbełtaj drugie jajo. Ciasto krój w trójkąty, smaruj masłem i zwijaj w rogaliki, po czym smaruj je z wierzchu jajem. Układaj na natłuszczonej blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż się ładnie zrumienią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin