Rogaliki skandynawskie.rtf

(8 KB) Pobierz
Rogaliki skandynawskie

Rogaliki skandynawskie

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki wody

20 dag masła

2 dag droży

szczypta soli

1 jajo

farsz:

2 ziemniaki

20 dag mielonego mięsa wieprzowego

2 łeczki musztardy

1 jajo

1 cebula

półczka pietruszki

tymianek

łeczka sosu sojowego

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz cayenne

 

Droże wymieszaj z wodą, a masło roztop. Mą ze szczyptą soli wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej droże i 3/4 stopionego masła, po czym zagnieć ciasto. Starannie je wyrób i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Potem dokładnie umyj ziemniaki, ugotuj je w łupinach, obierz i przeciśnij przez praskę. Ostudź.

 

Mięso włóż do miski, wbij jajo, wlej sos sojowy i dodaj wystudzone ziemniaki, musztardę, posiekaną cebulę i natkę oraz przyprawy do smaku: ziarenka smaku, pieprz i tymianek. Masę mięsną dokładnie wyrób.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm, posmaruj odłonym stopionym masłem i złóż potrójnie, znów rozwkuj, posmaruj resztą masła, złóż na pół i ponownie rozwałkuj (na grubość 0,5 cm). Z tak przygotowanego ciasta wykrawaj trójkąty i po nałeniu farszu przy najkrótszym boku zwijaj je w rogaliki i odkładaj na natłuszczoną blachę do podrośnięcia.

 

Przed pieczeniem posmaruj rozbełtanym jajem wymieszanym ze szczyptą pieprzu, tymianku i soli. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor (około 25 minut).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin