Placuszki z jabłkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Placuszki z jab³kami

Placuszki z jabłkami

 

Składniki:

50 dag jabłek

12,5 dag mąki (6 czubatych łek)

2 jaja

3 łki cukru

5 łek jogurtu naturalnego

5 łek cukru pudru wymieszanego z Cukrem wanilinowym WINIARY

olej do smażenia

l

 

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt grube krążki. Mikserem utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek. Połącz żółtka z pianą, dodaj mą, szczyptę soli i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.

 

Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor, potem odsącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

 

Placuszki mesz też przygotować z ciasta naleśnikowego (patrz przepis na naleśniki). Ciasto musi byćste jak śmietana; żółtko wymieszaj z mą i mlekiem, a z białka ubij sztywną pianę i wymieszaj z ciastem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin