Placuszki z jabłkami
Składniki:
50 dag jabłek
12,5 dag mąki (6 czubatych łyżek)
2 jaja
3 łyżki cukru
5 łyżek jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru wymieszanego z Cukrem wanilinowym WINIARY
olej do smażenia
sól
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt grube krążki. Mikserem utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek. Połącz żółtka z pianą, dodaj mąkę, szczyptę soli i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor, potem odsącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Placuszki możesz też przygotować z ciasta naleśnikowego (patrz przepis na naleśniki). Ciasto musi być gęste jak śmietana; żółtko wymieszaj z mąką i mlekiem, a z białka ubij sztywną pianę i wymieszaj z ciastem.
Dessimo