Pierogi z owocami.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierogi z owocami

Pierogi z owocami

 

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki

szklanka wody

pół dużego jaja lub 1 małe

1 kg owoców (truskawki, jagody, wydrylowane wiśnie, jeżyny)

pół szklanki bułki tartej

 

Z mąki, wody i jaja zagnieć ciasto, rozwałkuj je na cienkie placki i szeroką szklanką wykrawaj krążki. Owoce umyj, odsącz i wymieszaj z buł tartą. Na każdy krążek ciasta nakładaj nadzienie, o czym składaj na pół. Brzegi ciasta posmaruj odrobiną zimnej wody i sklejaj, ściskając brzegi palcami.

 

W garnku zagotuj 2 litry wody z ł oliwy. Pierogi wrzucaj na wrzątek (po 5-6 sztuk), delikatnie zamieszaj je drewnianą ł, a gdy wypłyną na wierzch - gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij je ł cedzakową na durszlak, dobrze odsącz. Podawaj polane stopionym masłem lub ze śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin