Cynaderki po chińsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Cynaderki po chiñsku

Cynaderki po chińsku

 

Składniki na 6 porcji:

6 nerek wieprzowych

czek dymki

łka posiekanego świeżego imbiru

po 2 łki sosu sojowego i soku z cytryny

łka oleju

2 łeczki oleju sezamowego

pieprz cayenne

cukier

 

Oczyszczone (bez kanalików) nerki zalej zimną wodą i dopiero po upływie 1-2 godzin wyjmij, osusz i - pokrojone na cienkie paski - wrzuć na wrzątek, by po 1-2 minutach odsączyć je na sicie.

 

Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i pokrojoną dymkę, chwilę podsmaż, dodaj nerki i - mieszając - smaż dalsze 1-2 minut. Wlej teraz sos sojowy, sok z cytryny, wsyp łeczkę cukru, wymieszaj, podsmaż jeszcze minutę, a następnie zdejmij patelnię z ognia i wlej olej sezamowy.

 

Po wymieszaniu cynaderek z sosem możesz je podać na gorąco, z ryżem albo na zimno - z bułeczkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin