Bogracz
Składniki:
50 dag wołowiny bez kości
po 30 dag selera, marchwi, pietruszki i pieczarek
mała puszka groszku
3 cebule
3 ogórki kiszone
pół szklanki ostrego keczupu
po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy
2 kostki Rosołu wołowego WINIARY
pieprz, pieprz cayenne
Wołowinę pokrój w dość cienkie paski, seler, marchew i pietruszkę w słupki, a cebulę - w kostkę. Mięso i warzywa krótko podsmaż na połowie rozgrzanej w rondlu oliwy, po czym przykryj i uduś.
Na pozostałej oliwie usmaż pokrojone w plastry pieczarki i przełóż je do rondla. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i paprykę oraz keczup, groszek i koncentrat. Dopraw pieprzem i szczyptą cayenne. Składniki dobrze wymieszaj i duś jeszcze z kostkami rosołowymi 10-20 minut.
Podawaj z pieczywem lub kaszą.
Dessimo