Babeczki z kremem śmietankowym
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryna
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
krem śmietankowy:
1/2 l śmietanki słodkiej lub mleka
2 jaja
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/5 szklanki cukru
1/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki Cukru wanilinowego WINIARY
Przygotuj ciasto: przesianą mąkę posiekaj z masłem lub margaryną, dodaj cukier puder i ukręcone żółtka. Zagnieć ciasto i pozostaw je w chłodnym miejscu na około 30 minut.
Dokładnie wymyte i wysuszone foremki do babeczek poustawiaj w rzędach jedną przy drugiej. Ciasto rozwałkuj, przenieś w całości na wałku i przykryj nim foremki. Teraz ręką odciśnij ostre brzegi foremek, zdejmij okrawki ciasta i w każdej z nich dokładnie ugnieć ciasto.
Przygotuj krem: zagotuj śmietankę lub mleko oraz utrzyj z cukrem 2 żółtka i 2 całe jajka. Do jajek dodaj mąkę ziemniaczaną, rozmiażdżoną laskę wanilii lub cukier wanilinowy i dobrze razem wymieszaj. Cienkim strumyczkiem i szybko mieszając wlej wrzące mleko, po czym zostaw krem na małym ogniu i - ubijając go trzepaczką - zagęść go do konsystencji gęstej śmietany.
Po ostygnięciu ponakładaj krem do foremek z ciastem (nie do pełna). Pozostałe ciasto rozwałkuj i - przeniesione na wałku - umieść na wierzchu foremek tak, by znowu odcisnąć palcami kształt foremek i dokładnie zalepić foremki z ciastem i kremem od góry. Wstaw je teraz do nagrzanego piekarnika i upiecz w temperaturze do 190°C na złoty kolor (około 20 minut).
Babeczki wyjmuj z foremek dopiero po przestudzeniu.
Dessimo