Wino z czereśni.doc

(22 KB) Pobierz

WINO Z CZEREŚNI

Wino jednoowocowe z czereśni ma dość przeciętną jakość. Trzeba je dokwasić, dodając 1-2 g kwasu cytrynowego oraz pożywkę dla drożdży w ilości 0,4 g na litr nastawu. Na wino najlepiej nadają się dzikie odmiany czereśni. Po wymyciu, osaczeniu i wydrylowaniu miażdżymy je. Nie należy miażdżyć czereśni z pestkami, gdyż wówczas wino może mieć zbyt dużo goryczy.

 

Wino z czereśni stołowe o mocy 12%

moszcz z czereśni - 10,0 l

cukier - 3000 g, czyli 1,87 l

kwas cytrynowy - 25-35 g

woda - 8,13 l

Razem doprawiony nastaw 20 l

 

Wino z czereśni stołowe o mocy 13%

moszcz z czereśni - 10,0 l

cukier - 3300 g, czyli 2,06

kwas cytrynowy - 25-30 g

woda - 17,94

Razem doprawiony nastaw 20 l

 

Wino z czereśni stołowe o mocy 14%

moszcz z czereśni - 10,0 l

cukier - 3550 g, czyli 2,22

kwas cytrynowy - 25-35 g

woda - 17,78

Razem doprawiony nastaw 20

 

Wino z czereśni mocne (15%)

moszcz z czereśni - 10,0 l

cukier - 2700 g, czyli 1,69

kwas cytrynowy - 30-40 g

woda - 3,31

Razem doprawiony moszcz 15 l

 

Wino z czereśni mocne (16%)

moszcz z czereśni - 10,0 l

cukier 3000 g, czyli 1,87

kwas cytrynowy - 30-40 g

woda - 3,13

Razem doprawiony moszcz 15 l

 

Wino z czereśni mocne (17%)

moszcz z czereśni - 10,0 l

cukier - 3250 g, czyli 2,03 l

kwas cytrynowy - 30-40 g

woda - 42,97 l

Razem doprawiony moszcz 15 l

 

Wino z czereśni i porzeczek stołowe o mocy 13%

moszcz z czereśni - 6 l

moszcz z porzeczek - 4 l

cukier - 3520 g, czyli 2,2 l

woda - 7,8 l

Razem doprawiony moszcz 20 l

 

Wino z czereśni i wiśni mocne (15%)

moszcz z czereśni - 5,0 l

moszcz z wiśni - 5,0 l

cukier - 2780 g, czyli 1,74

woda - 3,26

Razem doprawiony moszcz 15 l

 

Wykorzystując na wino wiśnie kwaśne, można nastawu nie dokwaszać. Natomiast, gdy stosujemy wiśnie mniej kwaśne, musimy dodać 15-20 g kwasu na 15 l nastawu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin