WINO Z CZEREŚNI
Wino jednoowocowe z czereśni ma dość przeciętną jakość. Trzeba je dokwasić, dodając 1-2 g kwasu cytrynowego oraz pożywkę dla drożdży w ilości 0,4 g na litr nastawu. Na wino najlepiej nadają się dzikie odmiany czereśni. Po wymyciu, osaczeniu i wydrylowaniu miażdżymy je. Nie należy miażdżyć czereśni z pestkami, gdyż wówczas wino może mieć zbyt dużo goryczy.
Wino z czereśni stołowe o mocy 12%
moszcz z czereśni - 10,0 l
cukier - 3000 g, czyli 1,87 l
kwas cytrynowy - 25-35 g
woda - 8,13 l
Razem doprawiony nastaw 20 l
Wino z czereśni stołowe o mocy 13%
cukier - 3300 g, czyli 2,06
kwas cytrynowy - 25-30 g
woda - 17,94
Wino z czereśni stołowe o mocy 14%
cukier - 3550 g, czyli 2,22
woda - 17,78
Razem doprawiony nastaw 20
Wino z czereśni mocne (15%)
cukier - 2700 g, czyli 1,69
kwas cytrynowy - 30-40 g
woda - 3,31
Razem doprawiony moszcz 15 l
Wino z czereśni mocne (16%)
cukier 3000 g, czyli 1,87
woda - 3,13
Wino z czereśni mocne (17%)
cukier - 3250 g, czyli 2,03 l
woda - 42,97 l
Wino z czereśni i porzeczek stołowe o mocy 13%
moszcz z czereśni - 6 l
moszcz z porzeczek - 4 l
cukier - 3520 g, czyli 2,2 l
woda - 7,8 l
Razem doprawiony moszcz 20 l
Wino z czereśni i wiśni mocne (15%)
moszcz z czereśni - 5,0 l
moszcz z wiśni - 5,0 l
cukier - 2780 g, czyli 1,74
woda - 3,26
Wykorzystując na wino wiśnie kwaśne, można nastawu nie dokwaszać. Natomiast, gdy stosujemy wiśnie mniej kwaśne, musimy dodać 15-20 g kwasu na 15 l nastawu.
mara1230