pierożki gyoza.doc

(29 KB) Pobierz
pierożki gyoza

pierożki gyoza

Pierożki
300 g mielonej wieprzowiny
300 g poszatkowanej kapusty pekińskiej (może być kapusta włoska)
½ główki czosnku
5 dymek
kawałek korzenia imbiru
olej sezamowy
sake
sos sojowy
gotowe ciasto do pierożków gyoza*

Sos do maczania
sos sojowy
ocet ryżowy koszyk (może być biały ocet winny)
olej słonecznikowy (może być oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia)
olej chilli

Przygotowanie
Wołowinę i poszatkowaną kapustę wymieszać w misce. Dodać drobno pokrojone dymki i czosnek. Obrać kawałek imbiru wielkości kciuka, pokroić drobno i wrzucić do miski. Wymieszać upewniając się, czy mamy wystarczająco dużo mięsa, proporcjonalnie do ilości dymki, czosnku, imbiru i kapusty. Doprawić dodając – 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki sake, 3 łyżki sosu sojowego koszyk. Wymieszać wszystko widelcem. Odrobinę masy położyć na patelnię, spłaszczyć i usmażyć. Spróbować w zależności od potrzeb pozostałą masę doprawić. Mięso w zależności od tego, czy jest zimne, czy usmażone, wymaga innego doprawienia. Wymieszać dłońmi. Przygotować gotowe krążki do pierożków gyoza. Zmoczonym wodą palcem obrysowywać brzegi krążków ciasta, nakładać nadzienie i sklejać (jak pierogi) wypuszczając całe powietrze. Można zrobić szczypankę, dzięki niej w czasie maczania pierożków w sosie uda się nabrać więcej sosu. W ten sposób przygotować resztę pierożków. Wziąć patelnię, nalać trochę oliwy z oliwek. Rozetrzeć ją. Ułożyć pierożki, jeden przy drugim (tak, żeby się dotykały), w dwóch rzędach. Usmażyć je na ciemnozłoty kolor od spodu. Później wlać dwa kieliszki (do wina) wody. Zwiększyć ogień. Przykryć pokrywką i gotować na parze przez jakieś 15 minut. Kiedy woda wyparuje, pierożki znowu zaczną się smażyć, można je podawać z sosem.

Sos do maczania jest naprawdę ważny. To jeden z najlepszych dodatków. Pięć łyżek sosu sojowego koszyk, trochę octu ryżowego, dwie łyżki oleju słonecznikowego, kilka kropli oleju [sklep 105]chilli[/sklep]
(Uwaga! Jest bardzo ostry!). Wymieszać. Spróbować. Ewentualnie dodać, któryś ze składników.

Pierożki gyoza są fantastyczne - można przyrządzić je na wiele sposobów: z kaczką, z kurczakiem, z wieprzowiną, wegetariańskie.

*dostępne w sklepach z żywnością orientalną

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin