Jagodowy torcik na zimno.rtf

(7 KB) Pobierz
Jagodowy torcik na zimno

Jagodowy torcik na zimno

 

Składniki na 12 porcji:

15 dag herbatników

cynamon

1/3 kostki masła

pół kg jagód

łka Żelatyny WINIARY

5 łek soku wiśniowego

cytryna

2 szklanki śmietanki kremówki

2 torebki Śnieżynki WINIARY

pół szklanki cukru pudru

opakowanie Galaretki o smaku agrestowym WINIARY

 

Herbatniki pokrusz, dodaj łeczkę cynamonu i miękkie masło i przystąp do wyrabiania ciasta - będzie gotowe, gdy składniki się połączą. Małą tortownicę wyłóż folią aluminiową i wylep jej dno masą herbatnikową.

 

Jagody przebierz, opłucz i osącz. Ł jagód zostaw na później, a pozostałe lekko pognieć. Teraz podgrzej sok i rozpuść w nim żelatynę. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij ł soku.

 

Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem i Śnieżynką. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łkami bitej śmietany, a potem z pozostałą (3 łki zostaw), po czym włóż rozgniecione jagody i całość wymieszaj.

 

Krem wyłóż na masę herbatnikową, wierzch wyrównaj i odstaw ciasto na 2 godziny do schłodzenia.

Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody, a gdy zacznie tęż, wylej ją na krem i  wstaw do lodówki. Udekoruj ciasto kleksami białej śmietany i świeżymi jagodami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin