Mazurek z kruszonką
Składniki:
40 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag masła
2 żółtka
mleko
proszek do pieczenia (1 opakowanie)
aromat cytrynowy
35 dag marmolady lub dżemu wiśniowego albo śliwkowego
do dekoracji:
tabliczka gorzkiej czekolady
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki (oprócz marmolady) i zagnieć, dolewając tyle mleka, aby ciasto dało się utrzyj na tarce. Następnie połowę ciasta rozwałkuj, przełóż na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę i posmaruj marmoladą lub dżemem. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o dużych otworach tak, aby placek równomiernie pokrył się kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Jeszcze gorący mazurek posyp startą gorzką czekoladą.
A-n-i-t-a