Pierniki świąteczne
mąka
50 dkg
cukier
20 dkg
miód
masło
15 dkg
jajka
1 szt
soda oczyszczona
2 łyżeczki
przyprawa do piernika
polewy kolorowe
3 szt
dekoracje
1 opk
posypka do dekoracji
Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką. Zwykle właśnie tak robię).Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu. Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skameralizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki. Przed podaniem pierniczki dowolnie ozdobić kolorowymi polewami, posypkami, koralikami.
Simoni