Pierniki świąteczne.docx

(35 KB) Pobierz

Pierniki świąteczne

Usuń z koszyka

mąka

50 dkg

Usuń z koszyka

cukier

20 dkg

Usuń z koszyka

miód

20 dkg

Usuń z koszyka

masło

15 dkg

Usuń z koszyka

jajka

1 szt

Usuń z koszyka

soda oczyszczona

2 łyżeczki

Usuń z koszyka

przyprawa do piernika

2 łyżeczki

Usuń z koszyka

polewy kolorowe

3 szt

Usuń z koszyka

dekoracje

1 opk

Usuń z koszyka

posypka do dekoracji

1 opk

Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką. Zwykle właśnie tak robię).Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu. Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skameralizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki. Przed podaniem pierniczki dowolnie ozdobić kolorowymi polewami, posypkami, koralikami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin