Wino z czarnej porzeczki i winogrona robię tak.doc

(21 KB) Pobierz
Wino z czarnej porzeczki robię tak

Wino z czarnej porzeczki robię tak

Zresztą z winogrona też wychodzi półsłodkie ewentualnie półwytrawne

 

10 l moszczu (rozgniecione owoce)

10 l wody (ze studni)

5-7 kg cukru (zależy od słodkości owoców)

Drożdże winiarskie (do białych, różowych, czerwonych, mogą być też inne, suszone albo w postaci cieczy) z opłukanych tylko winogron a nie mytych robie bez drożdży warunek to czyste owoce, na pewno nie z pod drogi chodzi o pył, spaliny, zanieczyszczenia i kurz.

 

Wlewam moszcz do fermentatora dolewam cukier rozpuszczony w wodzie na tyle ciepłej żeby całość miała 18-35°C w zależności jakich drożdży używam trzeba czytać na opakowaniu (piwne lubią np. 24-28 ale to też zależy od użytych drożdży).Na ilość wymienioną wyżej 3-5 l wrzątku reszta zimna daje temperaturę 24-28.

Jak ta mieszanina ma odpowiednią temperaturę wlewam drożdże, odstawiam w ciepłe miejsce, czekam aż wyrobi i zlewam do butelek. Zauważyłem, że jak wolniej robi czyli niższa temperatura w trakcie fermentacji to wino jest mocniejsze jak szybciej robi temperatura bliżej górnej granicy jest słabsze.

Używam winogrona różowego słodkiego grubego  i fioletowego drobnego w mieszance.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin