Koreczki po wiejsku
Składniki
Składniki na 8 koreczków: 10 dag miesa mielonego wieprzowego, 3 plastry boczku wędzonego grubości 0,5 cm1 jajko1 łyżka bułki tartej10 dag żółtego sera2 ogórki kiszone4 plasterki szynki2 kromki pieczywa białego3 rzodkiewkipół pęczka szczypiorkukilka ziarenek kukurydzy z puszki (niekoniecznie)Dip: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego1 ząbek czosnkuszczypta papryki czerwonej słodkiejsól
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złote skwareczki. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, podsmażony boczek (wraz z odrobiną tłuszczu ze smażenia), posiekany szczypior, bułkę tartą, doprawiamy solą (nie za duzo ze względu na boczek) i pieprzem do smaku. Formujemy małe klopsiki.Połowę sera ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Uformowane klopsiki obtaczamy w startym serze i smażymy z każdej strony
na złoto na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu powstanie pyszna, chrupiąca serowa otoczka. Kromki pieczywa okrawamy ze skórek i wycinamy kwadraty. Takiej samej wielkosci kwadraty wycinamy również z pozostałego sera. Na wykałaczki nakłówamy kolejno: pieczywo, ser, klopsika, plasterek ogórka kiszonego, szynkę, rzodkiewkę i wykańczamy ziarenkiem kukurydzy. Podajemy z dipem czosnkowym.
jason567