Imprezowy schab i pieczone ziemniaczki
Składniki
2 - 2,5 kg schabu bez kości 1,5 kg cebuli2 kg ziemniaków1 kg pieczarek przyprawa
do ziemniakówoliwa / olej (obojętne)MARYNATA DO MIĘSA : - 3 kostki cebuli (knorr)- 1 saszetka czosnku granulowanego- 1 saszetka słodkiej papryki- 2 szczypty ostrej papryki- 2 łyżeczki ziół prowansalskich- 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta- 1 łyżeczka pieprzy- 4 łyżki oliwy/olejuWszystko wymieszać!
Schab pokroić w plastry ok 2 cm, zalać marynatą i odstawić na ok 1 godzinęw między czasie najlepiej : - cebulę pokroić w plastry i dusić na patelni
aż zmięknie- ugotować zimniaki i pokroić w grube plastry- pokroić drobno i upiec pieczarki- Schab przełożyć na patelnię z oliwą i dusić pod przykryciem ok 20 min przewracając- Przełożyć na brytwankę wyłożoną folią i ponownie zalać oliwą- Brytwankę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 st - Po ok 40 min pieczenia mięsa ziemniaki przełożyć na drugą brytwankę, skropić oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, dodać połowę cebuli. Pozostałą połowę przełożyć do brytwanki z mięsem. - Całość piec jeszcze ok 30-40 min w temperaturze 200 st- Danie jest gotowe kiedy schab jest miękki (więc najlepiej jest sprawdzać to w miedzy czasie) a ziemniaczki nabierają koloru. - Całość wyjąć z piekarnika, schab posypać pieczarkami- Najlepiej podawac w brytwankach :-)
jason567