Cytrynowiec.doc

(25 KB) Pobierz
Szarlotka

Cytrynowiec

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej                                 

5 jajek

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 masło roślinne

2 cytryny

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Otrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć z nich sok. Wymieszać z mąką i proszkiem. Ubić pianę i wymieszać z pozostałą masą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Po upieczeniu wyjąć z formy i polać lukrem.

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 cytryny, 1 żółtko.

 

 

 

 

Cytrynowiec

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej

5 jajek

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 masło roślinne

2 cytryny

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Otrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć z nich sok. Wymieszać z mąką i proszkiem. Ubić pianę i wymieszać z pozostałą masą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Po upieczeniu wyjąć z formy i polać lukrem.

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 cytryny, 1 żółtko.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin