Ciasto wielosmakowe.pdf

(157 KB) Pobierz
Ciasto wielosmakowe
Autor: Anetta
Przepisów: 28 Ocena: 473
Twoje notatki
Składniki:
> 60
min
> 6 os.
średnie przystępne
Ciasto:cukier, 1szkl.
Mąka pszenna, 3/4szkl
mąka ziemniaczana, 3/4szkl.
jajka, 6szt.
proszek do pieczenia, 1łyżeczka
woda, 3łyżki
Masa budyniowa:mleko, 2szkl.
cukier kryształ, 1/2szkl
margaryna, 250g
żółtka, 2szt
sok z cytryny, 1/2
mąka, 3łyżki
mąka kartoflana, 1łyżka
kakao, 1łyżka
mleko słodkie skondensowane, 1puszka
dżem z czarnej porzeczki, 1słoik
Przygotowanie:
Ciasto:Białka ubić.Stopniowo dodawać cukier i
żółtka.Połączyć z mąkami wymieszanymi z
proszkiem do pieczenia.Ciasto wlać do
wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o
wymiarach 25/40 cm.Piec w temperaturze
180stopni przez 30min.
1
Masa budyniowa:Szklankę mleka zagotować z
cukrem.W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i
2
1104914948.020.png 1104914948.021.png 1104914948.022.png 1104914948.023.png 1104914948.001.png 1104914948.002.png 1104914948.003.png 1104914948.004.png 1104914948.005.png 1104914948.006.png 1104914948.007.png 1104914948.008.png 1104914948.009.png 1104914948.010.png 1104914948.011.png 1104914948.012.png 1104914948.013.png 1104914948.014.png 1104914948.015.png 1104914948.016.png 1104914948.017.png 1104914948.018.png
obie mąki.Wlać na gotujące mleko.Margarynę
utrzeć.Dodawać przestudzony budyń.Mase
budyniową podzielić na 2części.Do jednej
wsypać kakao do drugiej wlać sok z cytryny.
Wykonanie ciasta:Ostudzone ciasto przekroić
wzdłuż.Mleko w puszce zalać wodą.Gotować na
małym ogniu 3 godziny.Jeden plat ciasta
posmarować dżemem i masą z kakao(kładzioną
w odstępach)Między masę kakaową włożyć
masę cytrynową.Na masie wyłożyć karmel(w
odstępach)Przykryć drugim płatem ciasta.Polać
polewa.Udekorować wg.
uznania.Polewa:50g.margaryny,3łyżki
kakao,3łyżki cukru,3łyżki wody.Wode z cukrem
zagotować dodać margaryne i na koncu kakao
chwilke zagotowac i posmarowac ciasto.
3
1104914948.019.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin