12_Wieczorek.pdf
(
223 KB
)
Pobierz
12_Wieczorek
YWNO
. Nauka. Technologia. Jako
, 2005, 4 (45) Supl., 132 – 138
KINGA WIECZOREK, JACEK OSEK
PRZYDATNO
WYBRANYCH TECHNIK PCR W RÓ
NICOWANIU
TERMOTOLERANCYJNYCH SZCZEPÓW
CAMPYLOBACTER
S t r e s z c z e n i e
Campylobacter
spp. nale
y do najcz
stszych bakteryjnych czynników etiologicznych infekcji
pokarmowych u ludzi. Główn
przyczyn
zaka
e
człowieka tymi drobnoustrojami jest spo
ywanie
niedogotowanego mi
sa drobiowego, ska
onej wody oraz niepasteryzowanych produktów mlecznych. W
badaniach epidemiologicznych wykorzystywane s
molekularne metody ró
nicuj
ce, które umo
liwiaj
analiz
pokrewie
stwa genotypowego mi
dzy izolatami nale
cymi do rodzaju
Campylobacter
,
wyosobnionymi z tego samego lub z ró
nych
ródeł. Jedna z nich - ERIC-PCR (Enterobacterial
Repetitive Intergenic Consensus – Polymerase Chain Reaction) polega na zastosowaniu w reakcji
amplifikacji starterów o długich sekwencjach nukleotydowych, komplementarnych do konserwatywnych
fragmentów obecnych w genomie drobnoustrojów rodziny Enterobacteriaceae, jednak ró
nie w nim
rozmieszczonych w zale
no
ci do gatunku lub szczepu bakteryjnego. ERIC-PCR umo
liwia szybkie
ró
nicowanie izolatów i stanowi przydatne narz
dzie słu
ce do analizy genomu prokariotycznego. W
ostatnich latach do molekularnego typowania
Campylobacter
, zwłaszcza
C. jejuni
i
C. coli
, stosowana jest
analiza długo
ci fragmentów restrykcyjnych (RFLP) amplifikowanego technik
PCR genu flaA. Metoda
ta cz
sto jest równie
wykorzystywana w badaniach epidemiologicznych.
Celem bada
było okre
lenie przydatno
ci technik PCR-RFLP i ERIC-PCR do molekularnego
ró
nicowania szczepów
Campylobacter
izolowanych z tuszek drobiowych. W wyniku analizy PCR-RFLP
otrzymano 5 profili restrykcyjnych, składaj
cych si
z szeregu fragmentów DNA o ró
nych masach
molekularnych. Natomiast test ERIC-PCR pozwolił na otrzymanie 6 profili molekularnych. Uzyskane
rezultaty wskazuj
na stosukowo du
zdolno
ró
nicowania obu zastosowanych w pracy metod oraz ich
przydatno
do genotypowego zró
nicowania szczepów C. jejuni i C. coli.
Słowa kluczowe:
Campylobacter
, ró
nicowanie,
flaA
typowanie, PCR-RFLP, ERIC-PCR
Wprowadzenie
Campylobacter
spp. nale
y do najcz
stszych czynników etiologicznych infekcji
pokarmowych wywołanych spo
yciem ska
onej
ywno
ci. Z powodu szerokiego
wyst
powania tych bakterii w populacji zwierz
cej istnieje du
e ryzyko ska
enia
produktów
ywno
ciowych, takich jak: surowe mi
so i mleko, a tak
e
Mgr K. Wieczorek, prof. dr hab. J. Osek, Zakład Higieny
ywno
ci Pochodzenia Zwierz
cego,
Pa
stwowy Instytut Weterynaryjny – Pa
stwowy Instytut Badawczy, Al. Partyzantów 57, 24-100
Puławy, e-mail: kinga.wieczorek@piwet.pulawy.pl
PRZYDATNO
WYBRANYCH TECHNIK PCR W RÓ
NICOWANIU TERMOTOLERANCYJNYCH...
133
niepasteryzowane produkty mleczne oraz woda. Główn
przyczyn
zaka
e
człowieka
jest jednak mi
so drobiowe [12]. Prawidłow
identyfikacj
i ró
nicowanie bakterii
nale
cych do rodzaju
Campylobacter
metodami mikrobiologicznymi utrudnia m.in.
du
a zmienno
tych drobnoustrojów i ich specyficzne wymagania wzrostowe.
Dodatkowo, stosunkowo cz
sto wyst
puj
szczepy atypowe biochemicznie.
Atrakcyjn
alternatyw
dla bada
fenotypowych s
obecnie metody wykorzystuj
ce
techniki biologii molekularnej. Ró
nicowanie bakterii nale
cych do rodzaju
Campylobacter
mo
liwe jest przy zastosowaniu metod genotypowych obejmuj
cych
m.in. analiz
polimorfizmu długo
ci fragmentów restrykcyjnych (RFLP), równie
w
poł
czeniu z elektroforez
pulsacyjn
(PFGE), a tak
e analiz
polimorfizmu
przypadkowo amplifikowanego DNA (AP-PCR) [13]. Jedna z technik powielania
powtórzonych fragmentów DNA - ERIC-PCR (Enterobacterial Repetetive Intergenic
Consensus) polega na zastosowaniu w reakcji PCR długich starterów nukleotydowych
komplementarnych do sekwencji konserwatywnych w genomie rodziny
Enterobacteriaceae,
jednak ró
nie w nim rozmieszczonych w zale
no
ci od gatunku
lub szczepu [6]. Inn
z powszechniej u
ywanych metod ró
nicowania
C. jejuni
i
C.
coli
jest typowanie przy u
yciu analizy polimorfizmu długo
ci fragmentów
restrykcyjnych (RFLP) amplifikowanego technik
PCR genu
flaA
(koduj
cego
ekspresj
białka flageliny). W wyniku działania enzymu restrykcyjnego (najcz
ciej
jest to
Dde
I) powstaje swoisty dla ka
dego drobnoustroju układ amplikonów o ró
nych
masach molekularnych, na podstawie którego mo
na specyficznie ró
nicowa
szczepy
Campylobacter
obu gatunków [1, 9].
Celem pracy było okre
lenie przydatno
ci dwóch technik molekularnych: PCR-
RFLP (
flaA
) oraz ERIC-PCR w ró
nicowaniu izolatów
Campylobacter
pochodz
cych
z tuszek drobiowych.
Materiał i metody bada
Szczepy bakteryjne
W badaniach wykorzystano szczepy referencyjne:
C. jejuni
ATCC 33291 i
C. coli
ATCC 43478, oraz po 5 izolatów
C. jejuni
i
C. coli
pochodz
cych z tuszek
drobiowych. Wymazy, z których pozyskano izolaty, pochodziły z jednego zakładu
produkcyjnego i zostały pobrane jednego dnia. Bakterie klasyfikowano do rodzaju
Campylobacter
przy u
yciu metody mikrobiologicznej wg PN-ISO 10272 [10].
Przynale
no
gatunkow
wyosobnionych drobnoustrojów okre
lano stosuj
c test
multiplex PCR [2].
Matrycowy DNA
Bakteryjne
DNA otrzymano z pojedynczych kolonii
Campylobacter
spp.
inkubowanych na po
ywce Karmali (Oxoid) przez 24 h w temp. 42°C w warunkach
mikroaerofilnych. Bakterie zawieszano w 1 ml wody redestylowanej i odwirowywano
13 000 g przez 1 min. Do uzyskanego osadu dodawano 100 µl 10 mM buforu Tris, a
134
Kinga Wieczorek, Jacek Osek
nast
pnie izolowano DNA za pomoc
zestawu Genomic – Mini (A&A Biotechnology
Gda
sk) zgodnie z instrukcj
podan
przez producenta. Czysto
i koncentracj
uzyskanego DNA oznaczano spektrofotometrycznie i w odpowiednim rozcie
czeniu
stosowano w testach PCR.
Test PCR-RFLP
Amplifikacje przeprowadzono w mieszaninie reakcyjnej zawieraj
cej startery
flaAF (5’
GGATTTCGTATTAACACAAATGGTGC
3’) i flaAR (5’
CTGTAGTAATCTTAAA CAT TTTG 3’) (IBB, Polska) [http://campynet.vetinst.dk]
w st
eniach 0,1 µM, matrycowy DNA o koncentracji 20 ng/µl (5 µl), 5 mM MgCl
2
,
dNTP (200 µM), 2 U polimerazy Taq (Fermentas, Litwa). Reakcje wykonywano
u
ywaj
c programu o nast
puj
cych parametrach: temp. 94°C – 5 min, a nast
pnie 30
cykli: 94°C – 1 min, 48°C – 1 min, 72°C – 2 min. oraz 72°C – 5 min. Produkt
amplifikacji o masie 1700 pz poddawano działaniu enzymu restrykcyjnego
Dde
I (2 U)
w
temp. 37°C przez 3 h, wykonywano elektroforez
w 2%
elu agarozowym
barwionym bromkiem etydyny o st
eniu 5 µg/ml przez 1 min, a nast
pnie ogl
dano w
wietle UV przy u
yciu zestawu Gel-Doc 2000 (Bio-Rad, USA). Do okre
lenia
wielko
ci uzyskanych pr
ków zastosowano marker masy molekularnej Gene Ruler
100 bp DNA Ladder Plus firmy Fermentas o nast
puj
cym rozkładzie pr
ków – 100,
200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1031, 1200, 1500, 200, 3000.
Test ERIC-PCR
Przeprowadzano go w mieszaninie reakcyjnej o ko
cowej obj
to
ci 50 µl,
zawieraj
cej: 5 mM MgCl
2,
dNTP (200 µM), bufor enzymatyczny, 2 U termostabilnej
polimerazy Taq (Fermentas), startery: ERIC 1-R (5’ ATGTAAGCTCCTGGGATCAC
3’) i ERIC 2 (5’ AAGTAAGTGACTGGGGTGAGCG 3’) [14] oraz matrycowy DNA
o koncentracji 10 ng/µl (5 µl). Reakcje wykonano stosuj
c program o nast
puj
cych
parametrach: temp. 94°C – 4 min (denaturacja wst
pna), a nast
pnie 40 cykli: 94°C –
45 s, 25°C – 45 s, 72°C – 1 min. Ko
cowy etap wydłu
ania przeprowadzono w temp.
72°C przez 5 min. Otrzymane produkty amplifikacji identyfikowano w 1,7%
elu
agarozowym [3, 8].
Wyniki i dyskusja
Typowanie szczepów bakteryjnych jest szczególnie wa
ne ze wzgl
dów
epidemiologicznych. Umo
liwia precyzyjne okre
lenie
ródła zaka
enia oraz dróg
szerzenia si
patogenów. Bior
c powy
sze pod uwag
niezb
dne jest opracowanie
techniki, która charakteryzowałaby si
du
zdolno
ci
ró
nicowania, powtarzalno
ci
uzyskiwanych wyników, a tak
e łatwo
ci
wykonania. W obecnej pracy do oceny
zdolno
ci ró
nicowania izolatów
Campylobacter
wybrano dwie techniki – PCR-RFLP
oraz ERIC-PCR. W celu ustalenia warunków analizy wykorzystano DNA pochodz
ce
ze szczepów referencyjnych
C. jejuni
i
C. coli
. Przeprowadzono szereg reakcji z
ró
nymi koncentracjami matrycowego DNA, zmieniano równie
temperatur
PRZYDATNO
WYBRANYCH TECHNIK PCR W RÓ
NICOWANIU TERMOTOLERANCYJNYCH...
135
przył
czania starterów oraz st
enie jonów magnezu. Wynik ka
dorazowo oceniano na
elu agarozowym i w przypadku techniki ERIC-PCR wybierano takie st
enia
reagentów i parametry amplifikacji, które dawały najwi
ksz
liczb
wyra
nych,
powtarzalnych produktów amplifikacji. Testy te u
yto nast
pnie do oceny izolatów
pochodz
cych z tuszek drobiowych. W przypadku techniki PCR-RFLP w pierwszym
etapie pracy otrzymano produkt amplifikacji genu
flaA
(1700 pz), który nast
pnie
poddano działaniu enzymu restrykcyjnego
Dde
I. W rezultacie otrzymano 3 ró
ne
profile w odniesieniu do szczepów
C. jejuni
i 2 –
C. coli,
na które składały si
fragmenty o masach molekularnych od ok. 120 – 900 pz, stanowi
cych podstaw
do
genotypowego ró
nicowania badanych szczepów
Campylobacter
(fot. 1). W kolejnym
etapie bada
wykonano test ERIC-PCR z u
yciem tych samych 10 izolatów
pochodz
cych z tuszek drobiowych. Otrzymano 6 profili molekularnych (po 3 w
obr
bie
C. jejuni
i
C. coli
), na które składały si
od 4 do 8 amplikonów o masach od
100 do ponad 2000 pz (fot. 2).
Wyniki powy
szych bada
, w odniesieniu do techniki PCR-RFLP, s
zgodne z
doniesieniami innych autorów, którzy równie
dobrze oceniaj
zdolno
ró
nicowania
tej metody w odniesieniu do szczepów
Campylobacter
, zwłaszcza
C. jejuni
i
C. coli.
Analiza ta jest obecnie szeroko rozpowszechniona w typowaniu tych drobnoustrojów
pochodz
cych z ró
nych
ródeł. Jest to zwi
zane z potwierdzeniem w wielu
do
wiadczeniach jej wysokiej zdolno
ci ró
nicowania i powtarzalno
ci uzyskiwanych
wyników, co w poł
czeniu z innymi cechami, takimi jak szybko
i łatwo
wykonania
analizy oraz stosunkowo niskie koszty sprawia,
e jest to obecnie jedna z bardziej
przydatnych technik molekularnych słu
cych do ró
nicowania bakterii nale
cych do
rodzaju
Campylobacte
r [1, 4, 5].
W obecnej pracy uzyskano równie
zadowalaj
ce rezultaty w odniesieniu do testu
ERIC-PCR. Jednak jest on stosunkowo rzadko u
ywany do ró
nicowania tej grupy
drobnoustrojów z uwagi na pewne ograniczenia zwi
zane z relatywnie nisk
powtarzalno
ci
wyników, na któr
du
y wpływ maj
stosowane w ró
nych
laboratoriach warunki amplifikacji. W zwi
zku z tym, przy wykorzystaniu tej techniki
w badaniach epidemiologicznych nale
y zwróci
szczególn
uwag
na ujednolicony
sposób prowadzenia do
wiadcze
[7, 11].
M 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 M
136
Kinga Wieczorek, Jacek Osek
500 pz
Fot. 1. Profile PCR-RFLP szczepów
Campylobacter
.
Poszczególne
cie
ki: 1–5 szczepy
C. jejuni
, 6–10
szczepy
C. coli,
M – 100 pz marker masy molekularnej.
Phot. 1.
PCR
-
RFLP profiles of
Campylobacter
strains. Individual Lanes: 1–5
C. jejuni
strains, 6–10
C.
coli
strains, Lane M – 100 bp marker of the molecular mass (DNA ladder).
M 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 M
500 pz
Fot. 2. Obraz elektroforetyczny produktów amplifikacji testu ERIC-PCR otrzymanych z DNA szczepów
Campylobacter
. Poszczególne
cie
ki 1–5 C. jejuni, 6–8 C. coli, M – 100 pz marker masy molekularnej.
Phot. 2. Agarose gel electrophoresis showing ERIC-PCR fingerprintings generated by
Campylobacter
strains. Individual Lanes: 1–5 C. jejuni strains; 6–10 C. coli strains; Lane M – 100 bp marker of the
molecular mass (DNA ladder)
.
Wnioski
1.
Stosowane w pracy techniki ERIC-PCR i PCR-RFLP charakteryzuj
si
du
zdolno
ci
genotypowego ró
nicowania drobnoustrojów nale
cych do rodzaju
Campylobacter
.
Plik z chomika:
xyzgeo
Inne pliki z tego folderu:
12_Wieczorek.pdf
(223 KB)
W2-IG5.ppt
(1358 KB)
pcr_optimazing1.pdf
(579 KB)
PCR.odt
(34 KB)
Inne foldery tego chomika:
0
absorbancja
anatomia człowieka
anatomia zwierzat
artykuly
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin