12_Wieczorek.pdf

(223 KB) Pobierz
12_Wieczorek
YWNO . Nauka. Technologia. Jako , 2005, 4 (45) Supl., 132 – 138
KINGA WIECZOREK, JACEK OSEK
PRZYDATNO WYBRANYCH TECHNIK PCR W RÓ NICOWANIU
TERMOTOLERANCYJNYCH SZCZEPÓW CAMPYLOBACTER
S t r e s z c z e n i e
Campylobacter spp. nale y do najcz stszych bakteryjnych czynników etiologicznych infekcji
pokarmowych u ludzi. Główn przyczyn zaka e człowieka tymi drobnoustrojami jest spo ywanie
niedogotowanego mi sa drobiowego, ska onej wody oraz niepasteryzowanych produktów mlecznych. W
badaniach epidemiologicznych wykorzystywane s molekularne metody ró nicuj ce, które umo liwiaj
analiz pokrewie stwa genotypowego mi dzy izolatami nale cymi do rodzaju Campylobacter ,
wyosobnionymi z tego samego lub z ró nych ródeł. Jedna z nich - ERIC-PCR (Enterobacterial
Repetitive Intergenic Consensus – Polymerase Chain Reaction) polega na zastosowaniu w reakcji
amplifikacji starterów o długich sekwencjach nukleotydowych, komplementarnych do konserwatywnych
fragmentów obecnych w genomie drobnoustrojów rodziny Enterobacteriaceae, jednak ró nie w nim
rozmieszczonych w zale no ci do gatunku lub szczepu bakteryjnego. ERIC-PCR umo liwia szybkie
nicowanie izolatów i stanowi przydatne narz dzie słu ce do analizy genomu prokariotycznego. W
ostatnich latach do molekularnego typowania Campylobacter , zwłaszcza C. jejuni i C. coli , stosowana jest
analiza długo ci fragmentów restrykcyjnych (RFLP) amplifikowanego technik PCR genu flaA. Metoda
ta cz sto jest równie wykorzystywana w badaniach epidemiologicznych.
Celem bada było okre lenie przydatno ci technik PCR-RFLP i ERIC-PCR do molekularnego
nicowania szczepów Campylobacter izolowanych z tuszek drobiowych. W wyniku analizy PCR-RFLP
otrzymano 5 profili restrykcyjnych, składaj cych si z szeregu fragmentów DNA o ró nych masach
molekularnych. Natomiast test ERIC-PCR pozwolił na otrzymanie 6 profili molekularnych. Uzyskane
rezultaty wskazuj na stosukowo du zdolno nicowania obu zastosowanych w pracy metod oraz ich
przydatno do genotypowego zró nicowania szczepów C. jejuni i C. coli.
Słowa kluczowe: Campylobacter , ró nicowanie, flaA typowanie, PCR-RFLP, ERIC-PCR
Wprowadzenie
Campylobacter spp. nale y do najcz stszych czynników etiologicznych infekcji
pokarmowych wywołanych spo yciem ska onej ywno ci. Z powodu szerokiego
wyst powania tych bakterii w populacji zwierz cej istnieje du e ryzyko ska enia
produktów ywno ciowych, takich jak: surowe mi so i mleko, a tak e
Mgr K. Wieczorek, prof. dr hab. J. Osek, Zakład Higieny ywno ci Pochodzenia Zwierz cego,
Pa stwowy Instytut Weterynaryjny – Pa stwowy Instytut Badawczy, Al. Partyzantów 57, 24-100
Puławy, e-mail: kinga.wieczorek@piwet.pulawy.pl
PRZYDATNO WYBRANYCH TECHNIK PCR W RÓ NICOWANIU TERMOTOLERANCYJNYCH...
133
niepasteryzowane produkty mleczne oraz woda. Główn przyczyn zaka e człowieka
jest jednak mi so drobiowe [12]. Prawidłow identyfikacj i ró nicowanie bakterii
nale cych do rodzaju Campylobacter metodami mikrobiologicznymi utrudnia m.in.
du a zmienno tych drobnoustrojów i ich specyficzne wymagania wzrostowe.
Dodatkowo, stosunkowo cz sto wyst puj szczepy atypowe biochemicznie.
Atrakcyjn alternatyw dla bada fenotypowych s obecnie metody wykorzystuj ce
techniki biologii molekularnej. Ró nicowanie bakterii nale cych do rodzaju
Campylobacter mo liwe jest przy zastosowaniu metod genotypowych obejmuj cych
m.in. analiz polimorfizmu długo ci fragmentów restrykcyjnych (RFLP), równie w
poł czeniu z elektroforez pulsacyjn (PFGE), a tak e analiz polimorfizmu
przypadkowo amplifikowanego DNA (AP-PCR) [13]. Jedna z technik powielania
powtórzonych fragmentów DNA - ERIC-PCR (Enterobacterial Repetetive Intergenic
Consensus) polega na zastosowaniu w reakcji PCR długich starterów nukleotydowych
komplementarnych do sekwencji konserwatywnych w genomie rodziny
Enterobacteriaceae, jednak ró nie w nim rozmieszczonych w zale no ci od gatunku
lub szczepu [6]. Inn z powszechniej u ywanych metod ró nicowania C. jejuni i C.
coli jest typowanie przy u yciu analizy polimorfizmu długo ci fragmentów
restrykcyjnych (RFLP) amplifikowanego technik PCR genu flaA (koduj cego
ekspresj białka flageliny). W wyniku działania enzymu restrykcyjnego (najcz ciej
jest to Dde I) powstaje swoisty dla ka dego drobnoustroju układ amplikonów o ró nych
masach molekularnych, na podstawie którego mo na specyficznie ró nicowa szczepy
Campylobacter obu gatunków [1, 9].
Celem pracy było okre lenie przydatno ci dwóch technik molekularnych: PCR-
RFLP ( flaA ) oraz ERIC-PCR w ró nicowaniu izolatów Campylobacter pochodz cych
z tuszek drobiowych.
Materiał i metody bada
Szczepy bakteryjne
W badaniach wykorzystano szczepy referencyjne: C. jejuni ATCC 33291 i C. coli
ATCC 43478, oraz po 5 izolatów C. jejuni i C. coli pochodz cych z tuszek
drobiowych. Wymazy, z których pozyskano izolaty, pochodziły z jednego zakładu
produkcyjnego i zostały pobrane jednego dnia. Bakterie klasyfikowano do rodzaju
Campylobacter przy u yciu metody mikrobiologicznej wg PN-ISO 10272 [10].
Przynale no gatunkow wyosobnionych drobnoustrojów okre lano stosuj c test
multiplex PCR [2].
Matrycowy DNA
Bakteryjne DNA otrzymano z pojedynczych kolonii Campylobacter spp.
inkubowanych na po ywce Karmali (Oxoid) przez 24 h w temp. 42°C w warunkach
mikroaerofilnych. Bakterie zawieszano w 1 ml wody redestylowanej i odwirowywano
13 000 g przez 1 min. Do uzyskanego osadu dodawano 100 µl 10 mM buforu Tris, a
134
Kinga Wieczorek, Jacek Osek
nast pnie izolowano DNA za pomoc zestawu Genomic – Mini (A&A Biotechnology
Gda sk) zgodnie z instrukcj podan przez producenta. Czysto i koncentracj
uzyskanego DNA oznaczano spektrofotometrycznie i w odpowiednim rozcie czeniu
stosowano w testach PCR.
Test PCR-RFLP
Amplifikacje przeprowadzono w mieszaninie reakcyjnej zawieraj cej startery
flaAF (5’ GGATTTCGTATTAACACAAATGGTGC 3’) i flaAR (5’
CTGTAGTAATCTTAAA CAT TTTG 3’) (IBB, Polska) [http://campynet.vetinst.dk]
w st eniach 0,1 µM, matrycowy DNA o koncentracji 20 ng/µl (5 µl), 5 mM MgCl 2 ,
dNTP (200 µM), 2 U polimerazy Taq (Fermentas, Litwa). Reakcje wykonywano
u ywaj c programu o nast puj cych parametrach: temp. 94°C – 5 min, a nast pnie 30
cykli: 94°C – 1 min, 48°C – 1 min, 72°C – 2 min. oraz 72°C – 5 min. Produkt
amplifikacji o masie 1700 pz poddawano działaniu enzymu restrykcyjnego Dde I (2 U)
w temp. 37°C przez 3 h, wykonywano elektroforez w 2% elu agarozowym
barwionym bromkiem etydyny o st eniu 5 µg/ml przez 1 min, a nast pnie ogl dano w
wietle UV przy u yciu zestawu Gel-Doc 2000 (Bio-Rad, USA). Do okre lenia
wielko ci uzyskanych pr ków zastosowano marker masy molekularnej Gene Ruler
100 bp DNA Ladder Plus firmy Fermentas o nast puj cym rozkładzie pr ków – 100,
200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1031, 1200, 1500, 200, 3000.
Test ERIC-PCR
Przeprowadzano go w mieszaninie reakcyjnej o ko cowej obj to ci 50 µl,
zawieraj cej: 5 mM MgCl 2, dNTP (200 µM), bufor enzymatyczny, 2 U termostabilnej
polimerazy Taq (Fermentas), startery: ERIC 1-R (5’ ATGTAAGCTCCTGGGATCAC
3’) i ERIC 2 (5’ AAGTAAGTGACTGGGGTGAGCG 3’) [14] oraz matrycowy DNA
o koncentracji 10 ng/µl (5 µl). Reakcje wykonano stosuj c program o nast puj cych
parametrach: temp. 94°C – 4 min (denaturacja wst pna), a nast pnie 40 cykli: 94°C –
45 s, 25°C – 45 s, 72°C – 1 min. Ko cowy etap wydłu ania przeprowadzono w temp.
72°C przez 5 min. Otrzymane produkty amplifikacji identyfikowano w 1,7% elu
agarozowym [3, 8].
Wyniki i dyskusja
Typowanie szczepów bakteryjnych jest szczególnie wa ne ze wzgl dów
epidemiologicznych. Umo liwia precyzyjne okre lenie ródła zaka enia oraz dróg
szerzenia si patogenów. Bior c powy sze pod uwag niezb dne jest opracowanie
techniki, która charakteryzowałaby si du zdolno ci nicowania, powtarzalno ci
uzyskiwanych wyników, a tak e łatwo ci wykonania. W obecnej pracy do oceny
zdolno ci ró nicowania izolatów Campylobacter wybrano dwie techniki – PCR-RFLP
oraz ERIC-PCR. W celu ustalenia warunków analizy wykorzystano DNA pochodz ce
ze szczepów referencyjnych C. jejuni i C. coli . Przeprowadzono szereg reakcji z
nymi koncentracjami matrycowego DNA, zmieniano równie temperatur
PRZYDATNO WYBRANYCH TECHNIK PCR W RÓ NICOWANIU TERMOTOLERANCYJNYCH...
135
przył czania starterów oraz st enie jonów magnezu. Wynik ka dorazowo oceniano na
elu agarozowym i w przypadku techniki ERIC-PCR wybierano takie st enia
reagentów i parametry amplifikacji, które dawały najwi ksz liczb wyra nych,
powtarzalnych produktów amplifikacji. Testy te u yto nast pnie do oceny izolatów
pochodz cych z tuszek drobiowych. W przypadku techniki PCR-RFLP w pierwszym
etapie pracy otrzymano produkt amplifikacji genu flaA (1700 pz), który nast pnie
poddano działaniu enzymu restrykcyjnego Dde I. W rezultacie otrzymano 3 ró ne
profile w odniesieniu do szczepów C. jejuni i 2 – C. coli, na które składały si
fragmenty o masach molekularnych od ok. 120 – 900 pz, stanowi cych podstaw do
genotypowego ró nicowania badanych szczepów Campylobacter (fot. 1). W kolejnym
etapie bada wykonano test ERIC-PCR z u yciem tych samych 10 izolatów
pochodz cych z tuszek drobiowych. Otrzymano 6 profili molekularnych (po 3 w
obr bie C. jejuni i C. coli ), na które składały si od 4 do 8 amplikonów o masach od
100 do ponad 2000 pz (fot. 2).
Wyniki powy szych bada , w odniesieniu do techniki PCR-RFLP, s zgodne z
doniesieniami innych autorów, którzy równie dobrze oceniaj zdolno nicowania
tej metody w odniesieniu do szczepów Campylobacter , zwłaszcza C. jejuni i C. coli.
Analiza ta jest obecnie szeroko rozpowszechniona w typowaniu tych drobnoustrojów
pochodz cych z ró nych ródeł. Jest to zwi zane z potwierdzeniem w wielu
do wiadczeniach jej wysokiej zdolno ci ró nicowania i powtarzalno ci uzyskiwanych
wyników, co w poł czeniu z innymi cechami, takimi jak szybko i łatwo wykonania
analizy oraz stosunkowo niskie koszty sprawia, e jest to obecnie jedna z bardziej
przydatnych technik molekularnych słu cych do ró nicowania bakterii nale cych do
rodzaju Campylobacte r [1, 4, 5].
W obecnej pracy uzyskano równie zadowalaj ce rezultaty w odniesieniu do testu
ERIC-PCR. Jednak jest on stosunkowo rzadko u ywany do ró nicowania tej grupy
drobnoustrojów z uwagi na pewne ograniczenia zwi zane z relatywnie nisk
powtarzalno ci wyników, na któr du y wpływ maj stosowane w ró nych
laboratoriach warunki amplifikacji. W zwi zku z tym, przy wykorzystaniu tej techniki
w badaniach epidemiologicznych nale y zwróci szczególn uwag na ujednolicony
sposób prowadzenia do wiadcze [7, 11].
M 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 M
110670051.001.png
136
Kinga Wieczorek, Jacek Osek
500 pz
Fot. 1. Profile PCR-RFLP szczepów Campylobacter . Poszczególne cie ki: 1–5 szczepy C. jejuni , 6–10
szczepy C. coli, M – 100 pz marker masy molekularnej.
Phot. 1. PCR - RFLP profiles of Campylobacter strains. Individual Lanes: 1–5 C. jejuni strains, 6–10 C.
coli strains, Lane M – 100 bp marker of the molecular mass (DNA ladder).
M 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 M
500 pz
Fot. 2. Obraz elektroforetyczny produktów amplifikacji testu ERIC-PCR otrzymanych z DNA szczepów
Campylobacter . Poszczególne cie ki 1–5 C. jejuni, 6–8 C. coli, M – 100 pz marker masy molekularnej.
Phot. 2. Agarose gel electrophoresis showing ERIC-PCR fingerprintings generated by Campylobacter
strains. Individual Lanes: 1–5 C. jejuni strains; 6–10 C. coli strains; Lane M – 100 bp marker of the
molecular mass (DNA ladder) .
Wnioski
1. Stosowane w pracy techniki ERIC-PCR i PCR-RFLP charakteryzuj si du
zdolno ci genotypowego ró nicowania drobnoustrojów nale cych do rodzaju
Campylobacter .
110670051.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin