WUM_enzymy_2011.pdf

(3837 KB) Pobierz
731025522 UNPDF
O czym było 2 tyg. temu?
Funkcje białek zależą od ich kształtu
4 poziomy organizacyjne i siły stabilizujące strukturę
I - aminokwasy połączone wiązaniem peptydowym
II - lokalne struktury, wiązanie wodorowe
III - globalna struktura, wszystkie typy wiązań
IV - oddziaływania między białkami
O białkach
 
731025522.005.png
Białka mogą tworzyć ogromne “maszyny”
Właściwości białek (np. enzymów) mogą być
regulowane przez modyfikacje białek (np. fosforylację)
Pewne właściwości białek można zaobserwować
“gołym okiem”
Denaturacja pod wpływem np. wrzątku
Rozciąganie włosa to rozciąganie α -heliksu w białku
α -keratyna
Białka nie są “ażurowe”
 
731025522.006.png
(posttranslacyjne) białek
Modyfikacje
Fosfataza
P
Kinaza
Grupa fosforanowa pochodzi od ATP
731025522.001.png 731025522.002.png
fosforanowa
Grupa
731025522.003.png
Mechanizmy działania i
Zakład Biologii Molekularnej, Instytut Biochemii
Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Takao Ishikawa
regulacji enzymów
 
731025522.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin