WUM_enzymy_2011.pdf
(
3837 KB
)
Pobierz
731025522 UNPDF
O czym było 2 tyg. temu?
•
Funkcje białek zależą od ich kształtu
•
4 poziomy organizacyjne i siły stabilizujące strukturę
•
I - aminokwasy połączone wiązaniem peptydowym
•
II - lokalne struktury, wiązanie wodorowe
•
III - globalna struktura, wszystkie typy wiązań
•
IV - oddziaływania między białkami
•
O białkach
•
Białka mogą tworzyć ogromne “maszyny”
•
Właściwości białek (np. enzymów) mogą być
regulowane przez modyfikacje białek (np. fosforylację)
•
Pewne właściwości białek można zaobserwować
“gołym okiem”
•
Denaturacja pod wpływem np. wrzątku
•
Rozciąganie włosa to rozciąganie
α
-heliksu w białku
α
-keratyna
•
Białka nie są “ażurowe”
(posttranslacyjne) białek
Modyfikacje
Fosfataza
P
Kinaza
Grupa fosforanowa pochodzi od ATP
fosforanowa
Grupa
Mechanizmy działania i
Zakład Biologii Molekularnej, Instytut Biochemii
Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Takao Ishikawa
regulacji enzymów
Plik z chomika:
xyzgeo
Inne pliki z tego folderu:
WUM_2013_P4.pdf
(9390 KB)
WUM_bialka_2011.pdf
(7268 KB)
WUM_2013_P5.pdf
(4895 KB)
WUM_2013_P6.pdf
(3362 KB)
WUM_2013_P7.pdf
(2250 KB)
Inne foldery tego chomika:
0
białko
biochemia (JENOT15) (2)
Biochemia (pajro)
Biochemia (pastelbuddy)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin