Kasza jaglana z warzywami.rtf

(7 KB) Pobierz
Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

 

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej

2 papryki

mała cukinia

duża cebula

puszka kukurydzy

3 łki oleju

3 ząbki czosnku

sos sojowy

rozmaryn

l

pieprz

 

Kaszę sparz i odsącz. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię (ze skórką) pokrój w ćwierć plasterki, natomiast cebulę obierz i posiekaj. Otwórz puszkę i odsącz ziarna kukurydzy.

 

Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut).

 

Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowajądrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło.

 

To danie doskonale nadaje się do odgrzewania!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin