Roladki z kremem i jagodami(1).doc

(410 KB) Pobierz
Roladki z kremem i jagodami

Roladki z kremem i jagodami.

 

Składniki:

Ciasto biszkoptowe :
4 duże jajka
4 łyżki zimnej wody
100g cukru
75g mąki tortowej
25g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
szczypta soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem nr.1
400ml. śmietany kremówki
2 opakowania Śmietan- fix
2 łyżki cukru pudru

Krem nr.2
250g serka mascarpone
250g chudego, gładkiego twarożku
2 opakowania Śmietan- fix
75g cukru pudru

Owoce np. jagody
2 opakowania polewy czekoladowej

 

 

 

 

Wykonanie:

 

Ciasto biszkoptowe:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z wodą na sztywną pianę, dosypując cukier i sól.
Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać na sztywną pianę. Na koniec dodawać stopniowo mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę biszkoptową, upiec.

Krem nr.1
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać Śmietan -fix wymieszany z cukrem pudrem i jeszcze raz ubić. Dodać jagody.

Krem nr.2
Połączyć serek mascarpone, twarożek , cukier i Śmietan- fix . Dodać jagody.

Wykonanie:
Upieczone ciasto biszkoptowe wykładamy na wilgotną ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu ciepłe rolujemy razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia. Ciasto rozwinąć
rozłożyć krem, zwinąć i na dwie godziny wstawić do lodówki. Następnie pokroić na 12 porcji.
Każda porcję polać z obu stron polewą czekoladową i pozostawić do zastygnięcia. Potem udekorować roladki kremem i jagodami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin