Orzechowiec(1).doc

(311 KB) Pobierz
Orzechowiec

Orzechowiec

 

 

Ciasto:
1/2 kg mąki krupczatki
20 dkg cukru
20 dkg Kasi
2 jajka
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki zsiadłego mleka

Masa orzechowa:
30 dkg orzechów grubo pokrojonych
10 dkg cukru
10 dkg Kasi
1 łyżki miodu

Krem budyniowy:
do przyrządzenia budyniu
1/2 mleka
3 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka maki pszennej
1 cukier waniliowy
do przygotowania kremu:
1 kostka Kasi
3 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie

 

Przygotowanie ciasta:
Miód rozgrzać, sodę rozpuścić w letnim mleku
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 2-części. Jedną część upiec na rumiano. Na drugą surową wyłożyć masę orzechową i też upiec.
Masa orzechowa: Wszystkie składniki krótko smażyć i wylać na surowe ciasto
Krem budyniowy:
ugotować budyń z podanych składników, następnie utrzeć kostkę margaryny z 3 łyżkami cukru pudru i połączyć z ugotowanym budyniem.
Upieczone placki przełożyć

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin