Podstawowe zasady prawidłowego wykonywania szczepień ochronnych.pdf

(1501 KB) Pobierz
Podstawowe zasady prawidłowego wykonywania szczepień ochronnych
http://www.mp.pl/artykuly/?aid=14090&print=1
Medycyna Praktyczna - portal dla lekarzy
Podstawowe zasady prawidłowego wykonywania szczepień ochronnych
ABC zabiegów diagnostycznych i leczniczych w pediatrii
Odcinek 19: Podstawowe zasady prawidłowego wykonywania szczepień ochronnych
lek. Hanna Czajka
Kierownik Wojewódzkiej Poradni Szczepień Ochronnych w Krakowie
Specjalistyczny Szpital im. Jana Pawła II w Krakowie
(Dyrektor: dr med. Mieczysław Pasowicz)
Data utworzenia: 10.02.2003
Ostatnia modyfikacja: 30.04.2007
Pobierz PDF
Opublikowano w Medycyna Praktyczna Pediatria 2002/06
Transport, odbiór i przechowywanie szczepionek
O skuteczności szczepienia decydują między innymi prawidłowe warunki transportu szczepionek i ich przechowywania w
punkcie szczepień. Najważniejsze jest, aby zapewnić odpowiednią temperaturę. Niektóre szczepionki, zwłaszcza doustna
szczepionka przeciwko poliomyelitis (OPV), szczepionki przeciwko odrze, ospie wietrznej i żółtej gorączce, są wyjątkowo
wrażliwe na wzrost temperatury. Inne natomiast, na przykład przeciwko tężcowi, błonicy, krztuścowi, wirusowym
zapaleniom wątroby typu A i B, ulegają zniszczeniu w temperaturze <0°C.[1] Zarówno w czasie transportu, jak i
przechowywania szczepionek należy zapewnić stałą temperaturę w przedziale od +2°C do +8°C. Szczepionki niedawno
wprowadzane na rynek mogą wymagać zupełnie innych warunków termicznych, dlatego stale należy uważnie kontrolować
wskazówki producentów umieszczone w ulotkach i na opakowaniach. Lekarz powinien zwrócić uwagę na znaczenie tego
problemu średniemu personelowi medycznemu oraz pracownikom technicznym.
Niebagatelne znaczenie dla prawidłowego przechowywania szczepionek ma także stan techniczny chłodni
przeznaczonych do składowania szczepionek. Chłodnie powinny być wyposażone w termometry oraz urządzenia
zapewniające możliwość stałego monitorowania i automatycznej rejestracji dobowych wahań temperatury wewnątrz
komór chłodniczych oraz spadków napięcia. Wskazane jest także założenie specjalnej książki, w której należy codziennie
zapisywać dobową temperaturę w chłodni, mechaniczne uszkodzenia sprzętu oraz wyłączenie zasilania.[1]
Bardzo ważne jest, aby przy odbiorze dostawy sprawdzić datę przydatności szczepionek do użycia podaną przez
producenta na opakowaniu. Datę przydatności należy także okresowo weryfikować podczas składowania szczepionek w
punkcie szczepień (np. raz na tydzień ). Szczepionki przeterminowane należy bezpiecznie utylizować, tak aby
wyeliminować ryzyko ich przypadkowego użycia. Trzeba również pamiętać o sprawdzeniu ewentualnych uszkodzeń
opakowań podczas transportu.
Bezwzględnie należy ograniczyć (maks. do 48 h) czas przewozu szczepionek z hurtowni producenta do docelowego
punktu szczepień.[1]
Uwaga: W punkcie szczepień należy wprowadzić i stosować rutynowe procedury, zgodnie z którymi każda zamawiana i
dostarczana partia szczepionek powinna być:
1. sprawdzana przy odbiorze pod kątem ewentualnych uszkodzeń mechanicznych lub termicznych powstałych podczas
transportu;
2. przy odbiorze, a następnie okresowo, sprawdzana pod względem terminu przydatności do użycia;
3. składowana w sprawnej chłodni, w temperaturze zgodnej z zaleceniami producenta;
4. przechowywana w warunkach umożliwiających stałe monitorowanie uwarunkowań termicznych jej składowania i
ewentualnych spadków napięcia, co umożliwia eliminację uszkodzonych preparatów.
Personel punktu szczepień powinien przestrzegać reguły właściwego wykorzystywania szczepionek oraz
dokumentowania wszelkich ingerencji w opakowania fabryczne. Wszyscy pracownicy muszą znać i respektować
obowiązujące zasady utylizacji szczepionek przeterminowanych lub uszkodzonych (zwłaszcza szczepionek "żywych").
W przypadku otwarcia opakowania fabrycznego (jednostkowego) należy odnotować na opakowaniu datę i godzinę
pierwszego otwarcia. Przestrzeganie powyższych reguł i procedur związane jest także z rzetelnym i prawidłowym
wypełnianiem dokumentacji medycznej zawierającej datę, nazwę fabryczną i numery serii podanych szczepionek.
Wyposażenie punktu szczepień
1 z 6
2013-06-24 00:21
1077810133.007.png 1077810133.008.png
Podstawowe zasady prawidłowego wykonywania szczepień ochronnych
http://www.mp.pl/artykuly/?aid=14090&print=1
Punkty szczepień muszą być wyposażone w zestaw reanimacyjny, w skład którego wchodzą również leki umożliwiające
natychmiastową i skuteczną pomoc. Ciężkie reakcje alergiczne (wstrząs) występują dosyć rzadko, stosunkowo często
obserwuje się natomiast omdlenia. Około 40% omdleń po szczepieniu występuje u pacjentów w wieku 10-18 lat.
Większość (63%) epizodów omdleń następuje w ciągu 5 minut po podaniu szczepionki, a 89% w ciągu 15 minut,[2]
dlatego zaleca się rutynową obserwację pacjenta przez około 20 minut po szczepieniu. Pozwoli to ocenić jego stan ogólny
oraz zaobserwować ewentualną wczesną reakcję w miejscu podania szczepionki.[1]
Podawanie szczepionek doustnych
Szczepionki doustne należy podawać, gdy dziecko jest spokojne (fot. 1.).
Fot. 1. Doustne podawanie szczepionki niemowlęciu.
Jeżeli po szczepieniu dziecko natychmiast zwraca lub wypluwa szczepionkę, szczepienie należy powtórzyć. Wystąpienie
wymiotów w ciągu 10 minut po szczepieniu także stanowi wskazanie do jego powtórzenia.[1,3]
Uwaga: Jeżeli dziecko nie przyjmie także drugiej dawki szczepionki, trzecią próbę należy podjąć w późniejszym
terminie.[2]
Podawanie szczepionek pozajelitowo
Zabezpieczenie pacjenta i personelu medycznego przed zakażeniem
Większość szczepionek podaje się domięśniowo lub podskórnie, dlatego zarówno pacjent, jak i osoba podająca
szczepionkę narażeni są na ryzyko przypadkowego zakażenia przenoszonego przez krew i skażone nią igły. Personel
medyczny powinien używać jednorazowych rękawiczek ochronnych. Do odkażenia miejsca wstrzyknięcia stosuje się
roztwór alkoholu izopropylowego o stężeniu 70%. Szczepienie należy rozpocząć, gdy roztwór na skórze wyschnie.[3]
Szczepionki należy wstrzykiwać, stosując sprzęt jednorazowego użytku. Większość dostępnych aktualnie szczepionek jest
konfekcjonowana przez producentów w jednorazowe ampułkostrzykawki przeznaczone do bezpośredniego i
jednorazowego użycia.
Wybór okolicy wstrzyknięcia szczepionki
Szczepionki przeznaczone do wstrzyknięć należy podawać w okolice ciała, w których ryzyko uszkodzenia nerwów, naczyń
lub tkanek jest najmniejsze. Zaleca się podawanie szczepionek w mięśnie przednio-bocznej okolicy uda (u niemowląt i
małych dzieci; fot. 2.) lub mięsień naramienny (u dzieci starszych i dorosłych, rzadziej u niemowląt; fot. 3.).[2]
2 z 6
2013-06-24 00:21
 
1077810133.009.png
Podstawowe zasady prawidłowego wykonywania szczepień ochronnych
http://www.mp.pl/artykuly/?aid=14090&print=1
Fot. 2. U niemowląt zaleca się szczepienie w przednio-boczną okolicę uda lub w mięsień naramienny.
Fot. 3. Zaznaczone optymalne miejsce wstrzyknięcia szczepionki w mięsień naramienny u dzieci i dorosłych (centralna część okolicy naramiennej).
Wybór miejsca wstrzyknięcia uzależniony jest od objętości podawanego materiału i rozmiarów mięśnia. Optymalne
miejsce wstrzyknięcia niekiedy sugerowane jest w ulotce producenta szczepionki.
Nie należy natomiast wstrzykiwać szczepionek w górnym zewnętrznym kwadrancie pośladka. W miejscu tym znajduje się
dobrze rozwinięta tkanka tłuszczowa, a wstrzyknięcie związane jest ze zwiększonym ryzykiem (zwłaszcza u niemowląt)
uszkodzenia nerwu kulszowego.[1,2]
Szczepionki zawierające adiuwanty (np. przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi [DTPa; DTwP; DT i Td]) należy
wstrzykiwać głęboko domięśniowo, ponieważ mogą wywołać niepożądane reakcje miejscowe w postaci podrażnień,
stanów zapalnych, a nawet zmian martwiczych, jeżeli podano je za płytko.[2]
Wybór rozmiaru igły
Przy szczepieniu domięśniowym igła powinna być na tyle długa, aby dotrzeć do masy mięśnia. U bardzo małych
niemowląt należy stosować igły o długości 5/8 cala (16 mm), u dzieci w wieku 4-12 miesięcy - 7/8 do 1 cala (22-25 mm) z
preferencją wstrzyknięcia w przednio-boczną okolicę uda, a u dzieci między 12. miesiącem a 18. rokiem życia - od 7/8 do
1 cala (w zależności od rozmiarów mięśni). U mężczyzn o masie ciała 59-118 kg należy stosować igły o długości 1 cala
(25 mm), u kobiet o masie ciała: do 60 kg - 16 mm (5/8 cala); 60-90 kg - >25 mm (ze względu na większą niż u mężczyzn
grubość podskórnej tkanki tłuszczowej); >90 kg - 38 mm (1,5 cala).[2,3]
3 z 6
2013-06-24 00:21
 
1077810133.001.png 1077810133.002.png
Podstawowe zasady prawidłowego wykonywania szczepień ochronnych
http://www.mp.pl/artykuly/?aid=14090&print=1
Technika i zasady szczepienia
1. W celu zwiększenia komfortu dziecka i zminimalizowania uczucia bólu związanego ze wstrzyknięciem przed
szczepieniem (30-60 min) można zastosować na skórę w miejscu szczepienia środki znieczulające (krem EMLA) i(lub)
podać ibuprofen lub paracetamol.[1]
2. Przed szczepieniem należy określić miejsce podania szczepionki i odpowiednio uchwycić skórę i ewentualnie mięśnie w
okolicy planowanego wstrzyknięcia (fot. 4a., 4b., 5.).
Fot. 4. A i B. Podając szczepionkę w przednio-boczną okolicę uda niemowlęcia, kciukiem i palcem wskazującym lewej ręki ujmujemy mięsień, a
prawą ręką wkłuwamy igłę pod kątem 90°.
4 z 6
2013-06-24 00:21
 
1077810133.003.png 1077810133.004.png
Podstawowe zasady prawidłowego wykonywania szczepień ochronnych
http://www.mp.pl/artykuly/?aid=14090&print=1
Fot. 5. Podając szczepionkę w mięsień naramienny (dzieci i dorośli), ujmujemy mięsień między kciukiem a palcem wskazującym lewej ręki,
unieruchamiając jednocześnie ramię, i trzymając strzykawkę w prawej ręce wkłuwamy igłę.
3. W przypadku szczepionek podawanych podskórnie kąt nachylenia igły do płaszczyzny skóry powinien wynosić ok. 45°
(fot. 6.), natomiast podczas szczepienia domięśniowego - ok. 90° (fot. 7.).
Fot. 6. Podając szczepionkę podskórnie, igłę - najlepiej krótką o długości 16 mm - należy wkłuć pod kątem ok. 45°.
5 z 6
2013-06-24 00:21
 
1077810133.005.png 1077810133.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin