Przepisy AMC z pokazów.doc

(17 KB) Pobierz

GULASZ WOŁOWY

50-60 dkg. wołowiny pokrojonej w kostkę
1-2 pomidory bez skórki
1- świeża papryka
1-2 cebule ,pieprz, vegeta
Rozgrzać naczynie do pierwszego czerwonego pola , opiec wołowinę , dodać warzywa pokrojone w kostkę, przyprawić gotować 10 min. Pod pokrywą szybokwarową .

STROGONOW

50-60 dkg. wołowiny pokrojonej w paski
8-10 pieczarek pokrojonych w paski
1-2 cebule pokrojone w kostkę
1-2 małe przeciery pomidorowe .
Rozgrzać naczynie do pierwszego czerwonego pola , opiec wołowinę, dodać warzywa, przyprawić, zalać przecierem pomidorowym rozrobionym z 1 litrem wody .Gotować 10 min. Pod przykrywą szybkowarowa
 

BIGOS

0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 małej główki białej kapusty .
1- cebula pokrojona w kostkę
10-15 dkg kiełbasy pok. w kostkę
1- tarta marchew
5-6 śliwek wędzonych, vegeta, pieprz, listek laurowy
Wsypać do naczynia , przyprawić , gotować pod pokrywa szybkowarową 10-15 minut
 

GOLONKA PO BAWARSKU

1- duża golonka Wyjąć kość, podzielić golonkę na 12-14 kawałków, przyprawić.
Przyprawy, vegeta, czosnek, zioła Włożyć do naczynia zalać piwem i gotować 20- minut pod pokrywa
Prowansalskie szybkowarową.
1- małe piwo

PŁONĄĆĘ PIERSI Z KURCZAKA

1- pierś z kurczaka
podzielić, posypać przyprawą do
grilla i rusztu
25-50 ml. Ginu
Rozgrzać naczynie do " godz. 10-11 " opiec piersi , nakryć pokrywą do serwowania , tuszyć bez ognia 5-6 minut . polać Ginem podpalić.

PIERŚ INDYKA Z ANANASEM
1- pierś pokrojona w grube plastry
1- opakowanie wiórek kokosowych
4-6 plastrów ananasa z puszki
Ułożyć piersi na zimnym naczyniu posypać wiórkami , położyć troszeczkę masła dodać sól ,ułożyć ananasy tuszyć około 30- minut.

PIECZONKI

1-2 kg. Ziemniaków
1-1,5 kg udek z kurczaka
2- cebule pokrojone w kostkę .
2- liście białej kapusty
3-4 plastry boczku wędzonego
1-2 tarte marchewki
Na dnie naczynia ułożyć boczek, 1- liść kapusty, układać warstwami ziemniaki, kurczak każda warstwę przesypywać cebula, marchwią vegetą. Tuszyć około 1-1,5 godziny pod pokrywą do serwowania

PSTRĄG WĘDZONY

2-3 szt. pstrąga patroszonego i obficie wcześniej zasolonego
2-3 łyżki stołowe wiórek z drzewa liściastego np. bukowo- olchowe


Naczynie 2,5 litra wyłożyć folią aluminiową tak aby całe dno było zakryte. Następnie wsypać na folię wiórki (2-3 łyżki). Na trociny ułożyć tarkę AMC tak aby część do tarcia w plastry była na zewnątrz (można użyć foli aluminiowej do grillowania –mniej mycia) na tarkę ułożyć ryby w całości zawijając ogonki do środka. Przykryć miską lub przykrywką i odstawić na największy dopływ energii –grzać do momentu aż zielone pole pojawi się na godzinie 11 (przed środkiem wskaźnika) wyłączyć dopływ energii nie odkrywać –poczekać 15 minut -GOTOWE
Zamiast naczynia 2,6 można użyć mniejszej średnicy i wtedy można rybę zamiast na tarkę włożyć do garnka sito-dalej postępować podobnie jak powyżej

ŻEBERKA W MIODZIE

Składniki:

60 dag.żeberek wieprzowych
Marynata:
1\2 szklanki wody
2 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki wegety
sól,pieprz

Przyrządzanie:
Żeberka mocno obsmażyć zalać marynatą i gotować 10 minut Softline na zakresie turbo. Zredukować ciśnienie.


GULASZ KASZUBSKI

Składniki:
1pierś kurczaka
5 pieczarek pokrojonych w paski
2 pomidory pokrojone kostkę
1papryka czerwona pokrojona w kostkę
2 cebule pokrojone w ósemki
3 ogórki korniszone pokrojone w kostkę
150g przecieru pomidorowego
szklanka wody
2 łyżeczki wegety
pieprz, majeranek

Przyrządzanie:
Pokrojoną w kostkę pierś dobrze wysmażyć, dodać pokrojone warzywa i wymieszany przecier z wodą ,przyprawić założyć secquick softline i gotować soft trzy minuty ,zredukować ciśnienie.

KURCZAK NA SŁODKO -KWAŚNO
Składniki:

pierś z kurczaka;
warzywa według uznania;
½ szklanki groszku mrożonego;
1 puszka kukurydzy;
papryka czerwona;
puszka ananasa;
2 łyżki sosu sojowego;
sól;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
1 łyżka ketchupu;
1 łyżka octu
1 łyżka cukru

Wykonanie:

Mięso pokroić w kosteczkę, wymieszać z sosem sojowym, obtoczyć w mące ziemniaczanej i usmażyć(na tłuszczu) na rozgrzanej patelni AMC. Zdjąć z patelni. Warzywa pokroić w paseczki i dusić ok. 15 minut. Dodać paprykę, kukurydzę, groszek i ananasa pokrojonego w kostkę- razem z sokiem. Doprawić solą.
Mąkę, ketchup, ocet, sól, cukier, woda wymieszać- wlać do warzyw! Połączyć z mięsem. Podawać z ryżem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin