GULASZ WOŁOWY 50-60 dkg. wołowiny pokrojonej w kostkę 1-2 pomidory bez skórki 1- świeża papryka 1-2 cebule ,pieprz, vegeta Rozgrzać naczynie do pierwszego czerwonego pola , opiec wołowinę , dodać warzywa pokrojone w kostkę, przyprawić gotować 10 min. Pod pokrywą szybokwarową .STROGONOW 50-60 dkg. wołowiny pokrojonej w paski 8-10 pieczarek pokrojonych w paski 1-2 cebule pokrojone w kostkę 1-2 małe przeciery pomidorowe .Rozgrzać naczynie do pierwszego czerwonego pola , opiec wołowinę, dodać warzywa, przyprawić, zalać przecierem pomidorowym rozrobionym z 1 litrem wody .Gotować 10 min. Pod przykrywą szybkowarowa
BIGOS 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 małej główki białej kapusty .1- cebula pokrojona w kostkę10-15 dkg kiełbasy pok. w kostkę1- tarta marchew5-6 śliwek wędzonych, vegeta, pieprz, listek laurowy Wsypać do naczynia , przyprawić , gotować pod pokrywa szybkowarową 10-15 minut
GOLONKA PO BAWARSKU 1- duża golonka Wyjąć kość, podzielić golonkę na 12-14 kawałków, przyprawić.Przyprawy, vegeta, czosnek, zioła Włożyć do naczynia zalać piwem i gotować 20- minut pod pokrywaProwansalskie szybkowarową. 1- małe piwo PŁONĄĆĘ PIERSI Z KURCZAKA1- pierś z kurczaka podzielić, posypać przyprawą do grilla i rusztu 25-50 ml. Ginu Rozgrzać naczynie do " godz. 10-11 " opiec piersi , nakryć pokrywą do serwowania , tuszyć bez ognia 5-6 minut . polać Ginem podpalić.PIERŚ INDYKA Z ANANASEM 1- pierś pokrojona w grube plastry 1- opakowanie wiórek kokosowych 4-6 plastrów ananasa z puszki Ułożyć piersi na zimnym naczyniu posypać wiórkami , położyć troszeczkę masła dodać sól ,ułożyć ananasy tuszyć około 30- minut.PIECZONKI 1-2 kg. Ziemniaków 1-1,5 kg udek z kurczaka 2- cebule pokrojone w kostkę .2- liście białej kapusty3-4 plastry boczku wędzonego1-2 tarte marchewki Na dnie naczynia ułożyć boczek, 1- liść kapusty, układać warstwami ziemniaki, kurczak każda warstwę przesypywać cebula, marchwią vegetą. Tuszyć około 1-1,5 godziny pod pokrywą do serwowaniaPSTRĄG WĘDZONY2-3 szt. pstrąga patroszonego i obficie wcześniej zasolonego2-3 łyżki stołowe wiórek z drzewa liściastego np. bukowo- olchoweNaczynie 2,5 litra wyłożyć folią aluminiową tak aby całe dno było zakryte. Następnie wsypać na folię wiórki (2-3 łyżki). Na trociny ułożyć tarkę AMC tak aby część do tarcia w plastry była na zewnątrz (można użyć foli aluminiowej do grillowania –mniej mycia) na tarkę ułożyć ryby w całości zawijając ogonki do środka. Przykryć miską lub przykrywką i odstawić na największy dopływ energii –grzać do momentu aż zielone pole pojawi się na godzinie 11 (przed środkiem wskaźnika) wyłączyć dopływ energii nie odkrywać –poczekać 15 minut -GOTOWEZamiast naczynia 2,6 można użyć mniejszej średnicy i wtedy można rybę zamiast na tarkę włożyć do garnka sito-dalej postępować podobnie jak powyżejŻEBERKA W MIODZIESkładniki:60 dag.żeberek wieprzowychMarynata:1\2 szklanki wody2 łyżeczki musztardy miodowej2 łyżeczki miodu2 łyżeczki wegetysól,pieprzPrzyrządzanie:Żeberka mocno obsmażyć zalać marynatą i gotować 10 minut Softline na zakresie turbo. Zredukować ciśnienie. GULASZ KASZUBSKISkładniki:1pierś kurczaka 5 pieczarek pokrojonych w paski2 pomidory pokrojone kostkę1papryka czerwona pokrojona w kostkę2 cebule pokrojone w ósemki3 ogórki korniszone pokrojone w kostkę150g przecieru pomidorowegoszklanka wody2 łyżeczki wegetypieprz, majeranekPrzyrządzanie:Pokrojoną w kostkę pierś dobrze wysmażyć, dodać pokrojone warzywa i wymieszany przecier z wodą ,przyprawić założyć secquick softline i gotować soft trzy minuty ,zredukować ciśnienie.KURCZAK NA SŁODKO -KWAŚNOSkładniki:pierś z kurczaka;warzywa według uznania;½ szklanki groszku mrożonego;1 puszka kukurydzy;papryka czerwona;puszka ananasa;2 łyżki sosu sojowego;sól;1 łyżka mąki ziemniaczanej;1 łyżka ketchupu;1 łyżka octu1 łyżka cukruWykonanie:Mięso pokroić w kosteczkę, wymieszać z sosem sojowym, obtoczyć w mące ziemniaczanej i usmażyć(na tłuszczu) na rozgrzanej patelni AMC. Zdjąć z patelni. Warzywa pokroić w paseczki i dusić ok. 15 minut. Dodać paprykę, kukurydzę, groszek i ananasa pokrojonego w kostkę- razem z sokiem. Doprawić solą.Mąkę, ketchup, ocet, sól, cukier, woda wymieszać- wlać do warzyw! Połączyć z mięsem. Podawać z ryżem.
Ringabulina