Zupa krem pomidorowa
Posted on 7 października 2012 by kamilak
Sięgam pamięcią do kilkudniowego odpoczynku w Mechelinkach nad morzem i w ustach mam ten niezapomniany smak – delikatna zupa krem ze świeżych pomidorów z aromatem świeżej bazylii. Nigdy wcześniej czegoś pyszniejszego nie jadłam.
Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam klasyczny krem pomidorowy. Bez bazy której używam – cukinia i ziemniak. Ten krem możecie zaserwować sobie, ale także nie powstydzicie się nim na jakiś specjalnych okazjach:) Zupa krem sprawdzi się tym bardziej, bo idzie jesień i organizm domaga się ciepłych rzeczy. A w takiej sytuacji jest to wybór niskokaloryczny, zdrowy i sycący.
O zaletach pomidorów już pisałam. Dla przypomnienia możecie przeczytać o nich tutaj http://www.makelifefit.pl/?p=137
Lista zakupów (na 2 – 3 porcje)
· 1 kg pomidorów (u mnie zazwyczaj malinówki, ale mogą być każde inne)
· Łyżka koncentratu pomidorowego
· 1 cebula
· 2 ząbki czosnku
· 1 marchew
· Garść świeżych listków bazylii
· Dobrej jakości oliwa z oliwek
· Sól, pieprz do smaku
· Ew. kostka warzywna
· Płatki migdałów
· * ugotowany brązowy ryż
Przygotowanie:
1. Pomidory naciąć na czubku i sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Białe środki wyciąć, pestki pousuwać. Pokroić w kostkę.
2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
3. Cebulę posiekać w kostkę, zmiażdżyć czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (ok. 2 – 3 łyżek).
4. Dodać starą marchewkę. Chwilę poddusić.
5. Następnie dodać pokrojone pomidory i poszarpane listki bazylii (kilka zostawić do dekoracji). Dusić do miękkości pod przykryciem.
6. Zdjąć przykrywkę i poczekać aż woda z pomidorów odparuje.
7. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy. Pogotować chwilkę a następnie zblendować.
8. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy płatki migdałów (ok. garści) i prażymy do zarumienienia. Uwaga, bo lubią się spalić:)
9. Podawać z listkami świeżej bazylii i płatkami migdałów.
10. *Proponuję także brązowy ryż bo smakuje z nim wyśmienicie:)
Fit appetit!
Filed under Przepisy | Leave a comment
Post navigation
Previous Post Next Post
Dodaj komentarz
Początek formularza
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
Podpis *
E-mail *
Witryna internetowa
Dół formularza
xyzgeo