Zupa krem pomidorowa.docx

(73 KB) Pobierz

Zupa krem pomidorowa

Posted on 7 października 2012 by kamilak

Zupa krem pomidorowa

http://www.makelifefit.pl/wp-content/uploads/2012/10/1.jpgSięgam pamięcią do kilkudniowego odpoczynku w Mechelinkach nad morzem i w ustach mam ten niezapomniany smak – delikatna zupa krem ze świeżych pomidorów z aromatem świeżej bazylii. Nigdy wcześniej czegoś pyszniejszego nie jadłam.

Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam klasyczny krem pomidorowy. Bez bazy której używam – cukinia i ziemniak. Ten krem możecie zaserwować sobie, ale także nie powstydzicie się nim na jakiś specjalnych okazjach:) Zupa krem sprawdzi się tym bardziej, bo idzie jesień i organizm domaga się ciepłych rzeczy. A w takiej sytuacji jest to wybór niskokaloryczny, zdrowy i sycący.

O zaletach pomidorów już pisałam. Dla przypomnienia możecie przeczytać o nich tutaj http://www.makelifefit.pl/?p=137

 

Lista zakupów (na 2 – 3 porcje)

·         1 kg pomidorów (u mnie zazwyczaj malinówki, ale mogą być każde inne)

·         Łyżka koncentratu pomidorowego

·         1 cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1 marchew

·         Garść świeżych listków bazylii

·         Dobrej jakości oliwa z oliwek

·         Sól, pieprz do smaku

·         Ew. kostka warzywna

·         Płatki migdałów

·         * ugotowany brązowy ryż

 

Przygotowanie:

1.      Pomidory naciąć na czubku i sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Białe środki wyciąć, pestki pousuwać. Pokroić w kostkę.

2.      Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.

3.      Cebulę posiekać w kostkę, zmiażdżyć czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (ok. 2 – 3 łyżek).

4.      Dodać starą marchewkę. Chwilę poddusić.

5.      Następnie dodać pokrojone pomidory i poszarpane listki bazylii (kilka zostawić do dekoracji). Dusić do miękkości pod przykryciem.

6.      Zdjąć przykrywkę i poczekać aż woda z pomidorów odparuje.

7.      Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy. Pogotować chwilkę a następnie zblendować.

8.      Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy płatki migdałów (ok. garści) i prażymy do zarumienienia. Uwaga, bo lubią się spalić:)

9.      Podawać z listkami świeżej bazylii i płatkami migdałów.

10.  *Proponuję także brązowy ryż bo smakuje z nim wyśmienicie:)

http://www.makelifefit.pl/wp-content/uploads/2012/10/2.jpg

Fit appetit!

Filed under Przepisy | Leave a comment

Post navigation

Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Początek formularza

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podpis *

E-mail *

Witryna internetowa

Dół formularza

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin