1
6 suszonych śliwek bez pestek, pół filiżanki sherry lub białego wytrawnego wina, łyżka posiekanych orzechów laskowych, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 3 cienkie plasterki boczku, wykałaczki koktajlowe
Śliwki namoczone w sherry (przez 2 godziny), a następnie odsączone na bibułce napełnić odrobiną posiekanych orzechów. Każdą śliwkę owinąć przekrojonym wzdłuż plastrem boczku i zapiec 8-10 min w piekarniku (w wysokiej temperaturze).
Duża paczka prostokątnych krakersów sezamowych, 2 banany, 3 mandarynki, mała kiść winogron, 2 owoce kiwi, garść rodzynek sułtańskich, 30 łuskanych orzechów laskowych lub włoskich, 2 łyżki płynnego miodu, sok z cytryny, odrobina koniaku, ewentualnie wiórki kokosowe i sproszkowana kawa naturalna
Krakersy smarować cienką warstwą miodu i układać na tacy. Rodzynki namoczyć w małej ilości ciepłej wody. Orzechy przekroić na połówki. Przygotować owoce: ostrym nożem pociąć banany na plasterki grubości ok. 3 mm, winogrona przekroić na połówki, kiwi obrać ze skórki, pokroić na półplasterki. Mandarynki podzielić na cząstki, każdą naciąć, aby puściły nieco soku (mandarynki można zastąpić cząstkami pomarańczy, brzoskwiniami lub ananasami z puszki, odsączonymi z soku i pociętymi na dwucentymetrowe kawałki). Natychmiast po pokrojeniu cząstki każdego owocu układać na krakersach, dołożyć po 2-3 odsączone rodzynki i po dwie połówki orzecha. Ciasteczka można posypać wiórkami kokosowymi lub sproszkowaną kawą naturalną (szczypta kawy na 5-6 ciasteczek), a następnie lekko skropić koniakiem i sokiem z cytryny. Ciasteczka podawać po 15 minutach od chwili przygotowania (kiedy smaki się wymieszają). Polecam jako dodatek do tokaju lub dobrze schłodzonego półwytrawnego wermutu.Takie ciasteczka można zrobić za każdym razem nieco inaczej (np. wykorzystując owoce sezonowe - truskawki, wiśnie).Roladki z orzechami
1 kg chudego schabu, 10 dag usiekanych orzechów laskowych, 2 łyżki musztardy sarepskiej lub kremskiej, kilka połówek gruszek marynowanych (najlepiej w syropie octowym), łyżeczka cząbru, łyżeczka zielonego pieprzu, olej do smażenia, sól, pieprz
Schab pokroić na 8-10 plastrów, rozbić na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa, posmarować musztardą, oprószyć solą i odrobiną cząbru. Gruszki osączyć i pokroić na cząstki grubości ok. 1 cm. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku gruszki (jeśli płaty mięsa są duże, a gruszki małe - po dwa kawałki), zwinąć roladkę i spiąć igłą do zrazów lub obwiązać nitką. Roladki posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w orzechach. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, wlać półtorej szklanki wrzątku wymieszanego z sosem sojowym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 min). Na pięć minut przed zdjęciem z ognia dodać zielony pieprz. Podawać z kaszą kuskus lub z piure ziemniaczanym, z surówką z cykorii, pora i kwaszonego ogórka.
60 dag zrazówki cielęcej, 4-6 plastrów szynki, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanych świeżych listków szałwii lub 2 łyżeczki suszonych , 1-2 łyżki mąki, 2 łyżki margaryny, szklanka białego wytrawnego wina lub lekkiego bulionu, sól
Umyte i osuszone mięso pokroić na 6 sznycli, lekko pobić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, leciutko oprószyć mąką. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster szynki, posypać szałwią, zwinąć, owiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące. Obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor, przełożyć do rondla, polać tłuszczem z patelni, skropić winem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 min. Podawać z frytkami, makaronem lub francuskimi kluskami i duszoną marchewką z kukurydzą. (100 g - 185 kcal) "Faworki" z indyka
80 dag piersi indyczej, 2 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, imbir, curry, pieprz, sól czosnkowa, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na dość długie plastry grubości 1 cm. Natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Na środku każdego paska zrobić 2-3-centymetrowe nacięcie i przewinąć jak faworki. Jaja roztrzepać widelcem. Maczać mięso w jaju, obtaczać w bułce i kłaść na rozgrzany olej. Usmażyć z obu stron. Wyłożyć na półmisek i udekorować kawałkami owoców cytrusowych.
Puszka (580 g) ananasów w kawałkach, 3 łodygi selera naciowego, 3 łyżki skiełkowanych ziaren pszenicy, winne jabłko, mała kiść winogron, łyżeczka chrzanu, łyżka soku z cytryny, mały kubek jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, sól, pieprz
Ananasy osączyć, selery umyć i pokroić w cienkie plasterki. Jabłko umyć, obrać (wykroić gniazdo nasienne), pokroić w półplasterki. Kiełki opłukać, osączyć. Winogrona umyć, przekroić na połówki. Jogurt przyprawić solą, pieprzem i miodem, wymieszać z chrzanem i sokiem z cytryny. Składniki sałatki ułożyć w salaterce, polać sosem, udekorować listkami selera. Taka sałatka bardzo pasuje do pasztetów, faszerowanego drobiu i zimnej pieczeni z indyka.
1 kg filetów z soli szklanka białego wina pół szklanki mleka cebula listek laurowy 2 goździki pieprz, sól.Sos: łyżka masła łyżka mąki 30 ml wywaru z ryby 4 łyżki białego wina pół szklanki śmietany żółtko 2 łyżki kaparów, pieprz
W garnku zagotować litr wody z mlekiem, winem, cebulą i przyprawami. Do wrzącego płynu włożyć rybę i gotować ok. 10 min. Odstawić na czas przyrządzania sosu. Roztopić masło (nie rumienić!), wymieszać z mąką, rozprowadzić zimnym wywarem i winem. Zagotować, mieszając, dodać śmietanę i dalej gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kapary, zdjąć garnek z ognia, podprawić sos rozmąconym żółtkiem i pieprzem. Osączoną z wywaru rybę podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem kaparowym. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Średni seler, winne jabłko, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, cukier, pieprz, sól
Seler dokładnie wyszorować, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem cytryny, aby nie ściemniał. Jabłko zetrzeć ze skórką, połączyć z selerem, majonezem, cukrem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i posypać orzechami.
1 porcja zawiera: 4 g białka, 19,4 g tłuszczu, 6,3 g błonnika, 15 mg cholesterolu.
2 duże gruszki (50 dag), łyżeczka soku z cytryny, łyżka cukru, 3 goździki, szczypta imbiru. Sos waniliowy: szklanka chudego mleka, 2 pełne łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru, łyżka cukru, łyżeczka cynamonu
Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami i imbirem. Gruszki cieniutko obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i włożyć do wrzącego syropu. Gotować pod przykryciem. Gdy zmiękną, delikatnie je wyjąć i ułożyć na talerzykach. Przygotować sos: część zimnego mleka odlać i rozpuścić w nim budyń, resztę zagotować z cukrem na małym gazie. Gdy zacznie wrzeć, wlać rozpuszczony budyń i, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gęstniejącym, gorącym sosem polać połówki gruszek i lekko oprószyć cynamonem. (1 porcja - 100 kcal).
4 porcje (po 15 dag) filetów z łososia, jajo, 3 łyżki mleka, ćwierć szklanki mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka oliwy, łyżka masła, duży pomidor, ćwierć łyżeczki soli, szczypta pieprzu cayenne. Sos: pół szklanki majonezu, jajo na twardo, sok z połowy cytryny, szalotka, 2 korniszony, łyżka posiekanego koperku
Z umytych i osuszonych filetów zdjąć skórę, mięso obtoczyć w jaju roztrzepanym z mlekiem, a następnie w panierce z mąki kukurydzianej, wymieszanej z mąką pszenną i przyprawami. Zawinąć filety w pergamin lub folię i włożyć do lodówki na 20 min. Przez ten czas przygotować sos, mieszając majonez z sokiem z cytryny, drobno posiekanymi korniszonami, szalotką, koperkiem oraz jajkiem pokrojonym w drobną kostkę. Filety smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, po 2 min z każdej strony. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przełożyć na półmisek lub wprost na talerze. Na każdej porcji ułożyć gruby plaster pomidora i polać sosem tatarskim. Podawać ze świeżym pieczywem jako gorącą przekąskę lub smażonymi
ziemniakami i surówką z marchwi i chrzanu na drugie danie. (100 g - 210 kcal).
1 kg piersi kurczaka (bez skóry i kości), pół szklanki mąki, 2 jaja, po pół łyżeczki soli i pieprzu, olej do smażenia. Glazura: 1/3 szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki miodu płynnego, łyżka wytrawnego sherry, szczypta sproszkowanego imbiru, ząbek czosnku; łyżeczka nasion sezamu, łodyga selera naciowego do przybrania
Pokroić mięso na małe kawałki, obtoczyć w rozmąconym jaju, następnie w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałki kurczaka, zrumienić. W garnuszku podgrzać sos sojowy, miód, sherry, imbir i zmiażdżony czosnek. Usmażone kawałki mięsa osączyć z oleju, zanurzyć w glazurze sojowo-miodowej, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać sezamem i wstawić do gorącego piekarnika na 20 min. Po 10 min pieczenia jeszcze raz posmarować po wierzchu glazurą. Podawać z pikantnie przyprawionym ryżem i surówką z kapusty pekińskiej lub mizerią. (100 g - 165 kcal).
50 dag wątróbki cielęcej, 2 cebule, 3 jabłka, szklanka śmietany 12-proc., 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki sosu sojowego, szczypta estragonu, 3-4 łyżki mąki, olej do smażenia, sól
Wątróbkę umyć, pokroić w wąskie paski. Cebulę drobno posiekać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki i oprószyć mąką; potem obsmażyć na oleju. Następnie w tym samym tłuszczu usmażyć wątróbkę z cebulą. Śmietanę wymieszać z sosem sojowym i musztardą. Zagotować i ewentualnie przyprawić do smaku solą. Wątróbkę ułożyć z jabłkami, polać sosem i posypać estragonem. Podawać z ryżem i surówką z papryki, ogórka kwaszonego, pora i marchewki. (100 g - 135 kcal).
ryszard_szczotka