Danie rybne.pdf

(100 KB) Pobierz
Microsoft Word - 200711.doc
Die Kunst des gesunden Geniessens.
LÔarte del sano piacere.
La cocina sana: Arte y placer.
La cuisine saine: Art et plaisir.
The art of healthy eating.
AMC
Danierybnezpieczywemczosnkowym
zpieczywemczosnkowym
Składnikidla
4osób:
osób:
2cebule
3ząbkiczosnku
3łodygiseleranaciowego
2marchewki
200gmałŜyNagaVenus
50gmiąŜszuzpomidorów
400mlfondurybnego
600mlbulionuwarzywnego
100mlwytrawnegobiałegowina
2pomidory
200gfiletówzŜabnicy
200gfiletówzokonialubdorsza
200gkrewetekobranychzłupin
1pęczekbazylii
2łyŜkistołoweoliwyzoliwek
Sól,pieprz
8cienkichkromekpraŜonejbagietki
Przygotowanie
:
Cebulę i czosnek obrać; całą cebulę i dwa ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę. Seler
naciowy oczyścić, marchewki obrać i oba warzywa pokroić w drobną kostkę. MałŜe umyć
usuwającotwarteskorupki.
Garnek 20 cm, 4,0 l podgrzać na 2/3 energii do osiągnięcia pierwszej czerwonej strefy.
Pokrojonewkostkęcebulę,czosnek,selernaciowyorazmarchewkipodsmaŜyćwgarnku.Do
warzywdodaćmiąŜszpomidorówicałośćponowniekrótkopodsmaŜyć.Całośćzalaćfondem
rybnym,bulionemwarzywnymiwinem,anastępniezagotować.MałŜeumieścićwgarnkusicie
20 cm umieścić na zupie. Garnek zamknąć pokrywą do serwowania i pozostawić na 2/3
energii, do momentu aŜ zielony wskaźnik słupkowy zacznie się wyraźnie poruszać. Zupę
gotowaćnaniskiejenergiiprzez10minut,dootworzeniasięmałŜy.
Pomidorysparzyćwrzącąwodą,obraćzeskórki,usunąćgniazdaipokroićnapołówkićwiartek.
Filetyrybnepokroićnamałekawałki.
Wyjąćgarneksitozzupy;rybęikawałkipomidorówdodaćdogarnkaigotowaćjeszczeprzez
ok.5minut.UsunąćzamkniętemałŜe,azotwartychwyjąćmięso.Listkioskubanezgałązek
bazylii posiekać i razem z mięsem małŜy oraz oliwą z oliwek dodać do zupy rybnej. Zupę
doprawićdosmakusoląipieprzem,pozostałyząbekczosnkuprzekroićnapółiposmarować
nimchleb.Zupęserwowaćzpieczywemczosnkowym.
Czasprzygotowania:
Danierybne
Czasprzygotowania:
Czasprzygotowania:45minut
ok.330kcalnaosobę
439730176.001.png 439730176.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin