Risotto z kurkami, serem feta i tymiankiem.docx

(354 KB) Pobierz

Risotto z kurkami, serem feta i tymiankiem.

Odkąd pierwszy raz zrobiłam risotto, to danie od razu uplasowało się na wysokiej pozycji mojej listy ulubionych dań. Pyszne, kremowe, o intensywnym smaku, który zależy od dodatków - a ich dowolność jest ogromna.

Jak pisałam w poprzednim poście w trasie udało mi się kupić kurki. Większość została wykorzystana do przepysznej tarty, a mniejszą część zostawiłam z myślą o makaronie. W ostatniej chwili go głowy jednak wpadła błyskotliwa myśl: "risotto!". Oj tak, risotto. Błogi uśmiech na twarzy.

http://3.bp.blogspot.com/-SH4Dc8bxAgo/UAaXN8mcvWI/AAAAAAAAAvM/X9d2oz7bWr0/s640/risottokurkowe1.jpg

Przepis na 2 porcje:
dwie duże garście ryżu do risotto - Arborio
500ml wywaru warzywnego lub bulionu
1/2 szklanki wina białego wytrawnego
150-200g kurek
1 średnia cebulka
4-6 dużych ząbków czosnków (zależy jak kto lubi)
1/3 kostki sera typu feta
dużo pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
3 łyżeczki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki tymianku (świeży lub suszony)

Zagotowujemy wywar / bulion i trzymamy go na malutkim ogniu, aby ciągle był gorący.
Siekamy drobno cebulkę i czosnek (bądź go miażdżymy). Kurki kroimy na kawałki (u mnie dosyć drobno). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i łyżeczkę oliwy. Wrzucamy cebulkę, kurki, pieprz i połowę czosnku. Smażymy - kurki puszczą wodę, a gdy odparuje, dokładamy drugą część czosnku.
Wrzucamy ryż i chwilę go smażymy, aż stanie się szklisty. Zalewamy 1/2 szklanki wina i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Po tym czasie zalewamy chochlą bulionu i trzymamy na niedużym ogniu. Mieszając często i uważając, by nie przypalić - gdy tylko ryż wchłonie płyn dolewamy następną chochlę bulionu. I tak aż skończy nam się bulion :)
Przy ostatniej chochli dodajemy tymianek, pieprz i pokruszony ser. Mieszamy, aż bulion się wchłonie.
Gdy ryż już będzie miękki wyłączamy gaz, dokładamy jeszcze łyżeczkę masła i przykrywamy na 3 minutki.

http://4.bp.blogspot.com/-oB2G21UqI_k/UAaXRDz-4MI/AAAAAAAAAvU/2qSDZiaOdX8/s640/risottokurkowe2.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-9IF5PKBnPxk/UAaXT1tORgI/AAAAAAAAAvc/29GAYB4wpPA/s640/risottokurkowe3.jpg

http://durszlak.pl/system/campaign/banner/285/embed_8dREpkSP8826LJBaMiHLpyfy6ycTWwzz.JPG

You might also like:

Risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym.

Risotto z krewetkami i groszkiem.

Lekkie risotto z pieczonym burakiem.

Risotto z zielonymi szparagami i szynką parmeńską

LinkWithin

Autor: Miss Disorderly o 03:20 10 komentarzy:

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook

Etykiety: nie-dietetycznie, obiadowo, risotto, warzywnie

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin