Surówka z brokułów z obłędnym sosem
W poszukiwaniu nowych przepisów na ciekawe i smaczne surówki trafiłam na forum Cincin, gdzie znalazłam to co chciałam. Wprawdzie nie czas teraz na brokuła, ale zawsze można go zastąpić kalafiorem, ominąć, albo użyć mrożonego, ale sałatkę warto zrobić, ponieważ jest bardzo zdrowa i ma pyszny sos, który wykorzystam pewnie też do innych zestawień. Przepis podaję z moimi zmianami. Polecam do obiadu, lub na imprezowy stół.
składniki:
· 2 brokuły z łodygami (dałam 2 małe)
· 2 marchewki
· ćwiartka główki czerwonej kapusty
na sos:
· 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
· 1/3 szklanki octu winnego
· 2 ząbki czosnku (wyciśnięty przez praskę)
· 2 łyżki cukru (wg smaku, może wystarczyć nawet jedna)
· 1 łyżka musztardy dijon
· ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
· sól do smaku
· garść drobno posiekanej pietruszki lub koperku
wykonanie:Wszystkie składniki na sos wymieszać razem i doprawić solą i pieprzem do smaku.Łodygi brokułów obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, tak samo zetrzeć marchewki.Różyczki podzielić na malutkie cząstki i chwilkę pogotować we osolonym wrzątku (można też dać surowe), aż lekko zmiękną. Brokułowe różyczki odcedzić i ostudzić, a następnie wymieszać z potartymi warzywami. Dodać posiekaną czerwoną kapustę i wszystko zalać sosem jogurtowym.Odstawić przynajmniej na godzinę do przegryzienia.Smacznego!!
You might also like:
xyzgeo