Drożdżowe bułeczki z kruszonką
Ze wszystkich ciast na swiecie najbardziej lubię drozdzowe i te z owocami. Jako dziecko wakacje spędzalam u Babci, która bardzo często piekla placek drozdzowy z kruszonką, więc tego typu ciasta darzę szczególnym sentymentem. Ich zapach, tuż po wyjęciu z piekarnika, jest nieziemski i kojarzy mi się z cieplem domowego ogniska :-)Buleczki, które dzisiaj upieklam, są na zakwasie. W dwóch wersjach - jedne z kruszonką, drugie ze sliwkami. Drożdzowe buleczki z kruszonką1,5 lyżeczki drożdży instant1 jajko1 żóltko60 g cukru300-400 g mąki (jej ilosć zależy od gęstosci wyrabianego ciasta)100 g zakwasu żytniego lub pszennego60 g smietany1/2 lyżeczki soli80 g masla o temp. pokojowej, pokrojonego na drobne kawalkiDo posmarowania:1 male jajko + plaska lyzka smietanyszczypta cynamonudodatkowo 1 lyżka cukruWszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Kruszonka:1 lyzka mąki1 lyżka masla1,5 lyżki cukruSkladniki kruszonki wymieszać drewnianą lyżką do czasu aż powstaną grudki.Drożdże wymieszać z jajkiem, żóltkiem i lyżką cukru. Polączyć z pozostalymi skladnikami oprocz masla i odstawic na 10 minut.Polączyć z maslem i wyrobic gladkie ciasto. Powinno odstawać od ręki, ale nie może być zbyt scisle.Przykryć sciereczką i odstawi do wyrosnięcia na ok. 1,5 h lub wstawić do lodówki na noc.Następnie ulepić 16 buleczek. Można przelożyć do foremek mufinkowych.Posmarować jajkiem ze smietanką, posypać cynamonem i cukrem. Posypać kruszonką. Ewentualnie polożyć na wierzchu drobno pokrojone owoce (sliwki, jablka, jagody).Piekarnik nagrzać do 180 st C.Wstawić buleczki. Piec ok. 20 minut.Smacznego!
\
You might also like:
xyzgeo