ZACHOWANIE PODCZAS WYPADKU I ZAGROŻENIU CZYNNIKAMI BIOLOGICZNYMI.doc

(47 KB) Pobierz
ZACHOWANIE PODCZAS WYPADKU I ZAGROŻENIU CZYNNIKAMI BIOLOGICZNYMI

ZACHOWANIE PODCZAS WYPADKU I ZAGROŻENIU CZYNNIKAMI BIOLOGICZNYMI

 

              W przypadku pracowników wykonujących czynności, w trakcie których istnieje zagrożenie zakażenia się czynnikami biologicznymi, należy ustalić procedurę natychmiastowego działania w celu zapobieżenia lub zminimalizowania ryzyka zakażenia.

 

Do takich działań należą w szczególności:

 

­ w przypadku zakłuć i skaleczeń: o ile to możliwe nie tamowanie krwawienia z rany i zdezynfekowanie rany środkiem do dezynfekcji skóry,

 

­  w przypadku zetknięcia uszkodzonej skóry lub skóry w stanie zapalnym z krwią lub płynami ustrojowymi:

przemycie skóry pod bieżącą wodą i zdezynfekowanie środkiem do dezynfekcji skóry,

 

­  w przypadku zetknięcia nieuszkodzonej skóry z krwią lub płynami

ustrojowymi:

przemycie skóry pod bieżącą wodą i zdezynfekowanie środkiem do dezynfekcji skóry,

Dezynfekcję należy przeprowadzić środkiem sprawdzonym i skutecznie inaktywującym występujące mikroorganizmy.

 

 

PORZĄDEK I CZYSTOŚĆ W MIEJSCU PRACY ORAZ

HIGIENA OSOBISTA PRACOWNIKA – ICH WPŁYW NA

ZDROWIE I BEZPIECZEŃSTWO PRACOWNIKA

 

W każdym zakładzie pracy, niezależnie od branży obowiązuje pracownika zasada utrzymania porządku i czystości na swoim stanowisku pracy oraz w otoczeniu własnego stanowiska pracy. Porządek powinien być utrzymywany z chwilą rozpoczęcia pracy, w trakcie wykonywania pracy, a szczególnie po zakończeniu pracy.

 

Rozkład dnia pracownika powinien być zgodny ze wskazaniami higieny i powinien uwzględniać:

 

1. spożywanie posiłków w stałym określonym czasie,

2. racjonalne organizowanie pracy,

3. częstą, w miarę możliwości, zmianę bielizny i odzieży,

4. częste mycie ciała.

 

Pracownicy powinni przestrzegać następujących zasad higieny osobistej:

 

1. po przyjściu do pracy i założeniu odzieży roboczej i ochronnej, ubranie osobiste pozostawić w szatni w przeznaczonych do tego szafkach,

2. dbać o czystość i stan odzieży roboczej, w razie zabrudzenia lub podarcia uprać, naprawić lub wymienić na nową,

3. nie używać odzieży i sprzętu ochrony indywidualnej poza miejscem pracy,

4. przed każdym posiłkiem należy umyć ręce, nie wolno brudnymi rękami dotykać zwłaszcza ust i oczu,

5. po umyciu nie wycierać rąk brudnymi szmatami,

6. w umywalni przeznaczonej do mycia się pracowników nie wolno płukać żadnych materiałów przeznaczonych do produkcji ani nie wylewać płynów, cieczy używanych przy pracy,

7. nie wolno pić wody nie odpowiadającej wymogom sanitarnym,

8. do picia wody używać tylko naczyń dokładnie umytych,

9. spożywanie wszelkich posiłków na terenie zakładu powinno odbywać się w miejscu do tego wyznaczonym,

10.należy utrzymywać porządek w szafkach ubraniowych,

11.po zakończeniu pracy dokładnie umyć ręce pod bieżącą wodą, przebrać się w ubranie osobiste a odzież roboczą i ochronną oraz sprzęt ochrony indywidualnej dokładnie oczyścić i pozostawić w miejscu do tego wyznaczonym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŚRODKI ZAPOBIEGAWCZO – OCHRONNE PRZY NARAŻENIU NA DZIAŁANIE CZYNNIKÓW BIOLOGICZNYCH MOGĄCYCH WYSTĄPIĆ W POMIESZCZENIACH MAGAZYNOWYCH I LABORATORIUM

 

Pracodawca powinien stosować niezbędne środki zapobiegawcze natury techniczno - budowlanej, organizacyjnej, higienicznej i medycznej w celu zapobiegania potencjalnemu zagrożeniu szkodliwymi czynnikami biologicznymi.

 

Warunki budowlane i techniczne

 

Nazwa

Ogólne dane

Ocena

Pomieszczenia pracy:

 

 

- podłogi, ściany, powierzchnie

robocze

łatwe do zmywania, odporne na

wodę, środki czyszczące, dezynfekujące

tak

- z umywalkami

z ciepłą i zimną wodą

tak

- toalety

oddzielne dla personelu

tak

Środki dodatkowe do zbierania i

transportu odpadów

 

odporne pojemniki i worki na

odpady, właściwe zamykane i

otwierane, nieprzepuszczalne

tak

Pomieszczenia do spożywania posiłków

odpowiednie, wydzielone

tak

Szatnia

 

odizolowane od stanowisk pracy

osobno odzież prywatna.

tak

Użytkowany sprzęt

posiada odpowiednie osłony i zabezpieczenia (zgodnie z przepisami)

tak

Wentylacja

naturalna i grawitacyjna.

tak

Temperatura

min. 18°C

tak

Instalacja elektryczna

zgodna z wymogami, wodoszczelna, bezpieczna

tak

Oświetlenie

naturalne i elektryczne

tak

Warunki organizacyjne

Wykształcenie

 

Zgodne z zajmowanym stanowiskiem

tak

Uprawnienia

 

odpowiednie kwalifikacje zawodowe (jeśli wymagane)

tak

Szkolenie z zakresu bhp

 

wstępne: ogólne i stanowiskowe, okresowe

 

tak

Instrukcje obsługi i postępowania

w miejscu pracy i na stanowisku

pracy

tak

Oznakowanie

znaki ostrzegawcze czyn. biolog. w

obszarach pracy

tak

Nadzór

kontrola ciągła i wyrywkowa

tak

Procedury

 

działania w zakresie dezynfekcji,

czyszczenia i sterylizacji, usuwania

odpadów

tak

Warunki higieniczne

Dezynfekcja i czyszczenie:

opracowane procedury

 

- dezynfekcja i mycie rąk

 

każdorazowo po opuszczeniu obszaru pracy, używanie środków do mycia skóry, do ochrony i pielęgnacji skóry

tak

- używanie wymaganej odzieży roboczej ochronnej tylko w obszarach pracy i sprzętu ochrony indywidualnej

obowiązek,

 

tak

Ręczne mycie instrumentów

ostrych, spiczastych

gdy jest niezbędne, ostrożnie i

starannie, unikać skaleczeń

tak

Sprzęt ochrony indywidualnej

Stosowanie odpowiedniego sprzętu

w zależności od czynności:

obowiązek pracowników

tak

Środki medyczne

Badania lekarskie

wstępne i okresowe, badania na nosicielstwo- po przebytym każdorazowo zakażeniu.

tak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin