ZACHOWANIE PODCZAS WYPADKU I ZAGROŻENIU CZYNNIKAMI BIOLOGICZNYMI
W przypadku pracowników wykonujących czynności, w trakcie których istnieje zagrożenie zakażenia się czynnikami biologicznymi, należy ustalić procedurę natychmiastowego działania w celu zapobieżenia lub zminimalizowania ryzyka zakażenia.
Do takich działań należą w szczególności:
w przypadku zakłuć i skaleczeń: o ile to możliwe nie tamowanie krwawienia z rany i zdezynfekowanie rany środkiem do dezynfekcji skóry,
w przypadku zetknięcia uszkodzonej skóry lub skóry w stanie zapalnym z krwią lub płynami ustrojowymi:
przemycie skóry pod bieżącą wodą i zdezynfekowanie środkiem do dezynfekcji skóry,
w przypadku zetknięcia nieuszkodzonej skóry z krwią lub płynami
ustrojowymi:
Dezynfekcję należy przeprowadzić środkiem sprawdzonym i skutecznie inaktywującym występujące mikroorganizmy.
HIGIENA OSOBISTA PRACOWNIKA – ICH WPŁYW NA
ZDROWIE I BEZPIECZEŃSTWO PRACOWNIKA
W każdym zakładzie pracy, niezależnie od branży obowiązuje pracownika zasada utrzymania porządku i czystości na swoim stanowisku pracy oraz w otoczeniu własnego stanowiska pracy. Porządek powinien być utrzymywany z chwilą rozpoczęcia pracy, w trakcie wykonywania pracy, a szczególnie po zakończeniu pracy.
Rozkład dnia pracownika powinien być zgodny ze wskazaniami higieny i powinien uwzględniać:
1. spożywanie posiłków w stałym określonym czasie,
2. racjonalne organizowanie pracy,
3. częstą, w miarę możliwości, zmianę bielizny i odzieży,
4. częste mycie ciała.
Pracownicy powinni przestrzegać następujących zasad higieny osobistej:
1. po przyjściu do pracy i założeniu odzieży roboczej i ochronnej, ubranie osobiste pozostawić w szatni w przeznaczonych do tego szafkach,
2. dbać o czystość i stan odzieży roboczej, w razie zabrudzenia lub podarcia uprać, naprawić lub wymienić na nową,
3. nie używać odzieży i sprzętu ochrony indywidualnej poza miejscem pracy,
4. przed każdym posiłkiem należy umyć ręce, nie wolno brudnymi rękami dotykać zwłaszcza ust i oczu,
5. po umyciu nie wycierać rąk brudnymi szmatami,
6. w umywalni przeznaczonej do mycia się pracowników nie wolno płukać żadnych materiałów przeznaczonych do produkcji ani nie wylewać płynów, cieczy używanych przy pracy,
7. nie wolno pić wody nie odpowiadającej wymogom sanitarnym,
8. do picia wody używać tylko naczyń dokładnie umytych,
9. spożywanie wszelkich posiłków na terenie zakładu powinno odbywać się w miejscu do tego wyznaczonym,
10.należy utrzymywać porządek w szafkach ubraniowych,
11.po zakończeniu pracy dokładnie umyć ręce pod bieżącą wodą, przebrać się w ubranie osobiste a odzież roboczą i ochronną oraz sprzęt ochrony indywidualnej dokładnie oczyścić i pozostawić w miejscu do tego wyznaczonym.
ŚRODKI ZAPOBIEGAWCZO – OCHRONNE PRZY NARAŻENIU NA DZIAŁANIE CZYNNIKÓW BIOLOGICZNYCH MOGĄCYCH WYSTĄPIĆ W POMIESZCZENIACH MAGAZYNOWYCH I LABORATORIUM
Pracodawca powinien stosować niezbędne środki zapobiegawcze natury techniczno - budowlanej, organizacyjnej, higienicznej i medycznej w celu zapobiegania potencjalnemu zagrożeniu szkodliwymi czynnikami biologicznymi.
Warunki budowlane i techniczne
Nazwa
Ogólne dane
Ocena
Pomieszczenia pracy:
- podłogi, ściany, powierzchnie
robocze
łatwe do zmywania, odporne na
wodę, środki czyszczące, dezynfekujące
tak
- z umywalkami
z ciepłą i zimną wodą
- toalety
oddzielne dla personelu
Środki dodatkowe do zbierania i
transportu odpadów
odporne pojemniki i worki na
odpady, właściwe zamykane i
otwierane, nieprzepuszczalne
Pomieszczenia do spożywania posiłków
odpowiednie, wydzielone
Szatnia
odizolowane od stanowisk pracy
osobno odzież prywatna.
Użytkowany sprzęt
posiada odpowiednie osłony i zabezpieczenia (zgodnie z przepisami)
Wentylacja
naturalna i grawitacyjna.
Temperatura
min. 18°C
Instalacja elektryczna
zgodna z wymogami, wodoszczelna, bezpieczna
Oświetlenie
naturalne i elektryczne
Warunki organizacyjne
Wykształcenie
Zgodne z zajmowanym stanowiskiem
Uprawnienia
odpowiednie kwalifikacje zawodowe (jeśli wymagane)
Szkolenie z zakresu bhp
wstępne: ogólne i stanowiskowe, okresowe
Instrukcje obsługi i postępowania
w miejscu pracy i na stanowisku
pracy
Oznakowanie
znaki ostrzegawcze czyn. biolog. w
obszarach pracy
Nadzór
kontrola ciągła i wyrywkowa
Procedury
działania w zakresie dezynfekcji,
czyszczenia i sterylizacji, usuwania
odpadów
Warunki higieniczne
Dezynfekcja i czyszczenie:
opracowane procedury
- dezynfekcja i mycie rąk
każdorazowo po opuszczeniu obszaru pracy, używanie środków do mycia skóry, do ochrony i pielęgnacji skóry
- używanie wymaganej odzieży roboczej ochronnej tylko w obszarach pracy i sprzętu ochrony indywidualnej
obowiązek,
Ręczne mycie instrumentów
ostrych, spiczastych
gdy jest niezbędne, ostrożnie i
starannie, unikać skaleczeń
Sprzęt ochrony indywidualnej
Stosowanie odpowiedniego sprzętu
w zależności od czynności:
obowiązek pracowników
Środki medyczne
Badania lekarskie
wstępne i okresowe, badania na nosicielstwo- po przebytym każdorazowo zakażeniu.
...
annkrzpk3636